FNV

Akkoord over zaterdagwerk bij Tessenderlo voorkomt staking

Bij de chemische fabriek Tessenderlo in Vlaardingen is een staking afgewend. Het werken op zaterdag verdwijnt voor het overgrote deel uit de cao.
In 2006 zal van zaterdagwerk geen sprake van zijn. Als er daarna toch noodzaak toe is, worden de voorwaarden per jaar in een convenant vastgelegd. Een werknemer zou dan vier zaterdagochtenden in het jaar kunnen worden ingeroosterd.

De nieuwe cao voor twee jaar voorziet ook in een compensatie voor inkomensverlies door het inperken van de ploegendiensten. Persoonlijke toeslagen maken het verlies voor ongeveer de helft goed. De 55 werknemers krijgen twee keer een loonsverhoging van 1,25 procent.

Voor het akkoord tot stand kwam, had FNV Bondgenoten een ultimatum gesteld. De werkgever moest voor zaterdagavond met name op de eis van het zaterdagwerk ingaan, anders zouden de werknemers maandag het werk neerleggen.

"Het ging nu eens om iets anders dan pensioen of loonaanvulling, maar over de zeggenschaap van de werknemers over hun eigen werktijden", zegt vakbondsbestuurder Bram Oudenaarden.

Na een reorganisatie ging het chemiebedrijf over van een volcontinudienst naar een drieploegensysteem. Desondanks wilde de werkgever de medewerkers - zelfs uit de dagdienst - vier tot zes keer per jaar late diensten op zaterdag laten draaien. "Dat schoot de mensen in het verkeerde keelgat", vertelt Oudenaarden.

Half september waren de onderhandelingen over een nieuwe cao vastgelopen. Tessenderlo legde een eindbod met het omstreden model op tafel. De leden van de vakbonden wezen het af.

`