Socialistische Partij


Geen ongerichte lastenverlichting voor bedrijven, maar impuls voor MKB en starters

03-10-2005 * In plaats van een ongerichte lastenverlichting voor het bedrijfsleven wil de SP dat er prioriteit wordt gegeven aan het MKB en startende ondernemers. Ewout Irrgang, de nieuwe financiële woordvoerder van de SP in de Tweede Kamer: "Het MKB vormt de motor van de economie en startende ondernemers zijn de aanjagers van ons bedrijfsleven. Ik zal er deze week bij de financiële beschouwingen op aandringen om vooral hen speciale aandacht te geven."

Ewout Irrgang Veel startende ondernemers komen in betalingsproblemen of kunnen amper investeren door de eerste winstbelastingaanslag (Vpb). Zij kunnen hun eerste winst niet geheel herinvesteren in het bedrijf. Daarnaast worden ondernemers die inkomstenbelasting betalen door de daling van het Vpb tarief benadeeld ten opzichte van ondernemers die vennootschapsbelasting betalen. De SP wil deze twee problemen aanpakken komt daarom deze week bij de financiële beschouwingen met de volgende voorstellen:

1. Het opstaptarief (`opstapje') in de vennootschapsbelasting verlagen van 25 naar 23,5 procent en de schijf waarvoor dit tarief geldt, verlengen naar EUR 41.000. Nu geldt het speciale tarief voor winsten tot EUR 22.569.

2. De investeringsaftrek voor startende ondernemers, zowel vennootschappen als zelfstandigen, verdubbelen. Door deze starterinvesteringsaftrek kan een startende ondernemer drie jaar lang een groter deel van de investeringen aftrekken van de winst.

3. Voor zelfstandigen willen we de investeringsaftrek voor investeringen tot EUR 66.000 verhogen met de 50 procent. Hierdoor kunnen ook de zelfstandigen die al langer ondernemer zijn een groter deel van hun investeringen van de winst aftrekken.

4. Ondersteuning bieden aan kleine zelfstandigen in hun arbeidsongeschiktheidsverzekering.

De voorstellen worden gefinancierd door het algemene tarief van de vennootschapsbelasting niet te verlagen. Hiervan profiteren vooral de grotere bedrijven. De voorstellen maken onderdeel uit van Peper en Zout, de alternatieve begroting van de SP.