Socialistische Partij


Gerkens bepleit landelijk coördinatie- en crisiscentrum spoor

03-10-2005 * SP-Kamerlid Arda Gerkens wil dat er een landelijk coördinatie- en crisiscentrum voor het spoor wordt opgericht. De reeks van incidenten rond de railverkeersleiding in Utrecht bewijzen volgens haar de noodzaak. Gerkens: "Telkens gaat het spoor plat en worden reizigers gedupeerd. De voorstellen voor meer `back-up' voor software en stroom zijn slechts pleister op diepe wonden. Wij zien liever structurele maatregelen, dus een volwaardig coördinatie- en crisiscentrum."

Arda Gerkens Het afgelopen jaar is meermaals al het spoorverkeer in midden-Nederland plat gegaan dankzij een softwarestoring, een stroomstoring en een bommelding. Gerkens: "De ene keer weigert de software, dan weer de stroomvoorziening, of worden de medewerkers van ProRail geëvacueerd. Een landelijk coördinatie- en crisiscentrum kan veel problemen oplossen, bijvoorbeeld door de regie over te nemen bij storingen bij een verkeersleidingcentrum. Ook bij bommeldingen en andere crisissituaties is ondersteuning zeer wenselijk. Daarnaast kan het landelijke centrum assistentie geven indien er teveel werkdruk ontstaat bij een verkeersleidingcentrum door andere problemen. Ook kan dit landelijke centrum zorgen voor een goede kwaliteitsbewaking op het spoor."

Morgen zal Gerkens dit voorstel morgen in het vragenuurtje voorleggen aan de verantwoordelijke minister. "Vroeger waren er veel posten met verkeersleiding. Nu dat aantal gereduceerd is, zijn de gevolgen bij een storing onacceptabel groot. Hopelijk ziet de minister dit ook in en durft zij wat extra geld uit te trekken voor een betrouwbaarder spoornet."