Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 288

datum: 3 oktober 2005

Instortingsgevaar te groot

Pakhuis 't Spijkertje bij Eemhaven moet snel worden gesloopt

Het oude pakhuis 't Spijkertje bij de Eemhaven in Amersfoort moet zo snel mogelijk worden gesloopt omdat het pand op instorten staat en daardoor een gevaar voor de omgeving vormt. Dit is de conclusie van de constructeurs en inspecteurs van de gemeentelijke afdeling bouw- en woningtoezicht. Het bedrijf Krijco, eigenaar van 't Spijkertje, is verzocht per direct een sloopvergunning bij de gemeente aan te vragen.

Afgelopen vrijdag bleek 't Spijkertje bouwkundig nog zwakker te zijn dan het zojuist verschenen bouwkundige rapport al beschreef. Dit rapport werd afgelopen donderdag gepresenteerd en vrijdag besproken door constructeurs en inspecteurs. Aansluitend is het pand direct ter plekke bekeken.Toen bleek dat, ondanks het stilleggen van werkzaamheden in de buurt, binnen een paar weken tijd de situatie ernstig is verslechterd. Dat constateerden de betrokken constructeurs. Daarom is sloop snel nodig vanwege de veiligheid van de omgeving. Het gebouw was reeds formeel met waarschuwingsborden tot verboden gebied verklaard. Inmiddels wordt de omgeving van het verzakkende gebouw verder afgezet.

Herbouw
De afwikkeling van de procedure rond de verwachte sloopvergunning moet binnen korte tijd kunnen plaatsvinden. Uit het Grontmij-rapport van vorige week bleek al dat herbouw de enige optie is. De gemeenteraad vroeg recent om een onderzoek naar mogelijke renovatie of herbouw. ,,Nu we in deze situatie zitten, is het alleen nog mogelijk om over herbouw na sloop te praten'', aldus wethouder Jonkman. ,,Herbouw in oude stijl waarbij zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van originele materialen of een nieuw ontwerp. De randvoorwaarden van de sloop zijn nog onderwerp van overleg''.

Fundering
Bij aanvang van de werkzaamheden voor de aanleg van Eemhaven Amersfoort in de buurt van 't Spijkertje, bleek deze zomer een deel van de fundering van het Sspijkertje ernstig gescheurd en deels verzakt. Reeds aanwezige scheuren in het metselwerk waren veel groter geworden. Naar aanleiding daarvan zijn de werkzaamheden in de directe nabijheid van 't Spijkertje stilgelegd in afwachting van de bouwkundige inspecties. Na de meest recente inspectie van afgelopen vrijdag is in het kader van veiligheid geadviseerd om tot sloop over te gaan.

Informatie: Anja Vonk, communicatieadviseur Concernstaf, telefoon 033 469 49 99 of 06 52 51 30 44, of e-mail a.vonk@amersfoort.nl.


---- --