Politie Hollands Midden

Postbus 4240 ( Hollands Midden 2350 CE Leiderdorp ( Bureau Communicatie Telefoon 071-5459800 Fax 071-5459326


Datum: 3 oktober 2005

(

Politie kijkt tevreden om naar najaarsfeesten

In het kader van de najaarsfeesten zijn in de maand september kermissen gehouden in de gemeenten Voorhout, Hillegom en Lisse. De kermissen zijn verlopen zonder dat de openbare orde werd verstoord. De politie hoefde slechts een aantal malen verbaliserend op te treden. Het politieoptreden was erop gericht om de kermissen voor een ieder een feest te laten zijn onder het motto: vriendelijk als het kan, streng als het moet.

In nauw overleg met het openbaar bestuur en de organiserende verenigingen werd de politie-inzet bepaald. De inzet was gericht op het houden van toezicht en indien zich verstoringen zouden voordoen deze in een vroegtijdig stadium in de kiem te smoren. Als gevolg daarvan was op alle kermissen in de drie gemeentes politie zichtbaar aanwezig.


Kermis Lisse zonder noemenswaardige problemen verlopen

Met name voor de kermis in Lisse waren tal van meldingen binnengekomen dat grote groepen jongeren met elkaar op de vuist zouden gaan. Een en ander zou een vervolg zijn op de ongeregeldheden die zich voor hadden gedaan op de kermis in Katwijk, eerder in september.
Hierbij waren jongeren slaags met elkaar geraakt. Toen de politie hierna arriveerde richtten de jongeren hun woede op de politie.

Om herhaling te voorkomen is door politie Lisse een aantal maatregelen genomen. Naar aanleiding van hardnekkige signalen van op hande zijnde vechtpartijen zijn adequate maatregelen genomen. Niet alleen is er voor gekozen om politieagenten zichtbaar aanwezig te laten zijn. Ook werden er maatregelen genomen om raddraaiers uit de anonimiteit te halen. Daardoor werden jongeren vroegtijdig aangesproken en werd hen duidelijk gemaakt wat de consequentie zou zijn van hun (mogelijke) gedrag. Dit werd onder andere gedaan door veel lokale politiemensen in te zetten, ook uit gemeenten van waaruit raddraaiers te verwachten waren. Uitgangspunt hierbij was kennen en gekend worden: politiemensen kennen de raddraaiers en andersom.


Samenwerking werpt vruchten af

Tijdens en na de kermissen bleek dat een aantal jongeren die eerst van plan waren om herrie te schoppen op hun plan zijn teruggekomen. Mede dankzij de houding van de bezoekers van de kermissen en door de samenwerking met bestuur en organisatie werden najaarsfeesten mogelijk gemaakt die voor eenieder gezelligheid met zich meebrachten.


Onderdeel van politiebeleid om overlast terug te dringen

De gekozen aanpak tijdens de kermissen komt voort uit het beleid van politieteam Lisse. De bedoeling is om geweld te voorkomen en ervoor te zorgen dat festiviteiten verlopen op een voor eenieder plezierige wijze, dus zonder geweld. Ieder jaar in overeenstemming met het openbaar bestuur bepaald welke activiteiten door de politie worden verricht. Een van de speerpunten voor 2005 was het voorkomen en aanpakken van geweldsincidenten daar waar geweld kan worden verwacht. Kermissen zijn dergelijke plaatsen. Om geweldincidenten te voorkomen, kiest politieteam Lisse ervoor om duidelijk en zichtbaar aanwezig te zijn op deze plaatsen, potentiële raddraaiers snel aan te spreken, op te treden tegen alcoholgebruik op straat en wildplassen.

Daarnaast is het beleid erop gericht dat wanneer geweld is gebruikt, er extra inspanning wordt gepleegd om ervoor te zorgen dat er aangifte wordt gedaan zodat een onderzoek naar de daders kan worden gestart. In de eerste 8 maanden van 2005 werd in 85% van de geweldsincidenten aangifte gedaan. Ter vergelijking: in 2004 was dat 80%. Uiteraard adviseert de politie om altijd aangifte te doen van ieder misdrijf, zeker van geweldsincidenten.


---



Bureau Communicatie Telefoon 071 - 5459800 Fax 071 - 5459326 ---- --