Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Uitzending Netwerk: Reünie ARP-politici
Onderwerp: Reünie ARP-politici
Uitzenddatum: Ma. 3 oktober 2005, 20.30u
Verslaggeving: Yoka van Eck

De Anti-Revolutionaire Partij, opgericht in 1879 door Abraham Kuyper, was de eerste nationale politieke partij. Vijfentwintig jaar geleden ging de partij op in het CDA. Afgelopen weekend kwamen de anti- revolutionairen, ook wel mannenbroeders genoemd, voor het eerst sinds de opheffing bijeen. Een reportage.

Antirevolutionairen
De ARP ontstond uit een politieke stroming, de antirevolutionairen. Tussen 1888 en 1980 nam de ARP zeer regelmatig deel aan de regering. Verschillende ARPâers waren minister-president, onder wie Colijn, Zijlstra en Biesheuvel.

Kleine luyden
De partij had voor het grootste deel kiezers uit gereformeerde hoek (80 procent) en richtte zich op de âkleine luydenâ: arbeiders, middenstanders, boeren en kleine zelfstandigen.

Samenwerking
Al vanaf 1967 waren er gesprekken over versterking van de band met de Katholieke Volkspartij (KVP) en de Christelijk-Historische Unie (CHU). De ontkerkelijking dwong de partij min of meer tot samenwerking met de andere christelijke partijen.

Stroef
De onderhandelingen liepen in het begin nogal stroef, omdat bij de ARP de angst bestond dat de christelijke uitgangspunten zouden verwateren. Hierdoor zou het uiteindelijk tot 1980 duren eer de fusie een feit was en het CDA ontstond.

Reünie
Afgelopen weekend kwamen de mannenbroeders naar een reünie. Netwerk sprak met verschillende oud-ARP politici, onder wie voormalig fractievoorzitter Willem Aantjes, oud-voorzitter Hans de Boer en toenmalig voorlichter Piet van Tellingen.