AEGON

03-10-2005

Introductie AEGON LevensloopRekening

Individueel product in een collectief jasje

Werknemers krijgen met de nieuwe AEGON LevensloopRekening de mogelijkheid om te sparen óf te beleggen voor verlof. Naast een spaarvariant introduceert AEGON de mogelijkheid om het levensloopsaldo, met of zonder inleggarantie, te beleggen. AEGON verwacht dat de levensloopregeling vooral gebruikt gaat worden voor het opbouwen van vermogen om eerder met pensioen te kunnen.

Veel werkgevers zullen de AEGON LevensloopRekening - via een collectieve overeenkomst - aan hun werknemers ter beschikking stellen en daarbij de koppeling met de pensioendatum maken.

Uit recent marktonderzoek onder particulieren blijkt dat 48% van de ondervraagden levensloop 'waarschijnlijk' of 'zeker' gaat gebruiken voor eerder stoppen met werken. Voor alle overige verlofdoelen (zoals sabbatical en zorgverlof) samen is de score slechts 31%. De werknemer wil bovendien dat zijn werkgever een levensloopregeling voor hem regelt.

Sparen en beleggen

De AEGON LevensloopRekening geeft de consument de keuze tussen sparen en beleggen. AEGON biedt een aantrekkelijke rente. Juist omdat het doel van levensloop vaak wat verder weg ligt (eerder stoppen met werken), biedt AEGON uitgebreide mogelijkheden om te kunnen beleggen, indien gewenst met inleggarantie.

De werknemer wordt bij zijn beleggingskeuze geholpen door het invullen van een vragenlijst, de beleggingswijzer. Hieruit volgt welke beleggingsmogelijkheden passen bij het risico dat men bereid is te lopen.

VrijBeleggen

AEGON heeft twee beleggingsmogelijkheden: Vrijbeleggen en ProfielBeleggen. Bij VrijBeleggen heeft de werknemer de mogelijkheid om, passend binnen zijn risicoprofiel, zélf een keuze te maken uit de AEGON-beleggingsfondsen. Naar keuze plaatst hij na een storting steeds zelf zijn aankooporders, of laat hij de stortingen via een opgegeven verdeling automatisch beleggen.

ProfielBeleggen

Bij ProfielBeleggen helpt AEGON bij het beheren van de beleggingsportefeuille. Afhankelijk van zijn wensen kiest de consument uit vier profielen: avontuurlijk, ondernemend, neutraal of terughoudend. In alle varianten wordt naarmate de opgegeven einddatum nadert, steeds minder risicovol belegd.

AEGON geeft bij ProfielBeleggen bovendien de mogelijkheid om een inleggarantie af te sluiten. Hiermee wordt gegarandeerd dat op de einddatum in elk geval de totale inleg wordt uitbetaald, ook als de beleggingen minder waard zijn geworden. ProfielBeleggen met inleggarantie biedt de consument de mogelijkheid om te beleggen met een beperkt risico tegen geringe kosten.

Online inzage levensloop én pensioen

De AEGON LevensloopRekening kan de consument inzien en beheren via internet. Zo kan hij, vergelijkbaar met internetbankieren, online de actuele waarde en uitgevoerde transacties inzien, switchen tussen AEGON-beleggingsfondsen en overboeken tussen beleggen en sparen. Als de consument bij AEGON tevens zijn pensioen heeft geregeld, kan hij online de koppeling van de levensloopgegevens en de pensioengegevens maken.

Met online rekentools kan de consument vervolgens verschillende berekeningen maken om zelf zijn pensioensituatie in beeld te brengen. Als de consument ook het elders opgebouwde pensioen en/of de lijfrenteverzekeringen op internet invult, krijgt hij een overzicht van zowel zijn levensloopsaldo als zijn pensioenopbouw.

Consumenten die niet via internet hun AEGON LevensloopRekening willen beheren kunnen overigens gewoon - gratis - formulieren en papieren rekeningoverzichten ontvangen.

Distributie

De AEGON LevensloopRekening wordt aan de consument aangeboden via zowel de werkgever als de assurantietussenpersoon. Werknemers hebben straks het wettelijke recht op een levensloopregeling en mogen zelf de uitvoerder uitkiezen. Marktonderzoek geeft echter aan dat 54% van de Nederlanders hun levensloop willen afsluiten via de werkgever.

Ondersteuning werkgever

AEGON zal werkgevers zoveel mogelijk ondersteunen. Zo informeert AEGON de werknemers over de mogelijkheden van de AEGON LevensloopRekening, worden vragen van werknemers op een speciale service desk beantwoord en kunnen werknemers terecht op internet. Verder ontvangen werkgevers diverse rapportages (papier of elektronisch) ten behoeve van de administratie en de wettelijke toetsen.

Ondersteuning tussenpersoon

AEGON gaat tussenpersonen ondersteunen met informatiepakketten, welkomstpakketten, een service desk, offerteprogrammatuur en brochures. Daarnaast introduceert AEGON de online LevensloopCalculator die de tussenpersoon op zijn eigen website kan zetten.

Via deze rekenmodule kan de consument berekenen hoeveel hij maandelijks opzij moet zetten om eerder te kunnen stoppen met werken.