Bouwfonds

Nominaties Bouwfonds MAB Ontwerpprijsvraag bekend

Drie genomineerden maken ontwerp voor studielocatie aan de Leyweg

Meer dan 180 jonge ontwerpers (jonger dan 35 jaar) verdeeld over 59 teams hebben deelgenomen aan de vierde editie van de Bouwfonds MAB Ontwerpprijsvraag. Deze prijsvraag staat dit jaar in het teken van âSMART START, wonen voor de jonge stedelingâ. Tijdens een bijeenkomst, die donderdag 29 september plaatsvond, heeft juryvoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven de drie winnende teams van de open ideeënwedstrijd bekend gemaakt.

De drie genomineerde ontwerpteams krijgen in de tweede ronde de opdracht om voor een locatie in Den Haag een gebouw voor starters op de woningmarkt te ontwerpen. De gemeente heeft daarvoor de voormalige bioscoop op de hoek van de Leyweg en de Hengelolaan naar voren geschoven als voorlopige studielocatie. In maart 2006 kiest de vakjury de definitieve winnaar van de Bouwfonds MAB Ontwerpprijsvraag. De gemeente Den Haag en Bouwfonds MAB Ontwikkeling gaan zich inspannen om het winnende ontwerp te realiseren.

De genomineerde teams
De genomineerden teams zijn: YUM, ingezonden door Joost Baks (Amsterdam, hoofdontwerper), Annemieke van Doorn (Zeist), Rüdiger Meissner (Utrecht, meester); IN/OP, ingezonden doorThomas Gillet (Delft), Micha de Haas (Amsterdam, meester), Michel Heesen (Delft), Kobbe Nouwens (Delft) en Smart Lab, ingezonden door Bas van Bolderen (Rotterdam), Marco Broekman (Rotterdam, hoofdontwerper), Stef van der Gaag (Rotterdam, meester), Alexandra Kern (Rotterdam), Patrick Miemietz (Schiedam), Greetje van den Nouweland (Rotterdam), Ralph Smit (Den Haag), Bart Verwaard (Rotterdam).

De plannen die door deze drie teams zijn ingediend voldoen volgens de jury aan de criteria die aan de prijsvraagopgave verbonden waren. Alle drie bieden ze een creatieve oplossing voor de locatie die gekenmerkt wordt door meervoudig en intensief ruimtegebruik, visionaire aspiraties op het programma en de architectonische vormgeving en voldoende uitzicht op daadwerkelijke realisatie.

Genomineerde teams ontwerpen project Leyweggebied in Den Haag Namens de gemeente Den Haag deed wethouder Marnix Norder een oproep aan de drie genomineerde teams om âeen creatief en veelzijdigâ ontwerp te maken voor de studielocatie aan de Leyweg. Het gaat daarbij om de voormalige bioscoop Eurocinema, die al lange tijd leeg staat. âDe gemeente heeft ten aanzien van de Leyweg een hoge ambitie. De Leyweg moet uitgroeien tot het âkloppend hartâ van Den Haag Zuidwest. Daarnaast heeft de gemeente bijzonder hoge verwachtingen bij de ideeën van de drie genomineerdenâ, aldus wethouder Norder. De gemeente Den Haag wil met haar betrokkenheid bij deze ontwerpprijsvraag laten zien dat men hoger opgeleide starters graag aan zich wil binden en dat het een dynamische stad wil zijn voor jonge stedelingen.

Het algemene oordeel van de jury
Voorzitter Jeltje van Nieuwenhoven sprak namens de hele jury haar waardering uit voor het vele werk dat ook deze keer weer is verzet door alle ontwerpteams. De inzendingen zijn zorgvuldig uitgewerkt; vier panelen van A3-formaat in woord en beeld. Belangrijker nog is de zorg die werd besteed aan het idee zelf. Misschien zijn niet alle ontwerpen even vernieuwend maar toch zeker wel aansprekend. De opgave was moeilijk omdat bekendmaking van de locatie uit zou blijven tot aan de tweede ronde. Weinig houvast betekende voor veel ontwerpteams een dilemma om hun woonconcept in beeld te brengen. Uiteindelijk zijn de meeste teams daar toch in geslaagd en deze creativiteit verdient waardering.

Eervolle vermeldingen
Hoewel het voor de voortgang van de prijsvraag geen betekenis heeft, kon de jury er niet om heen een tweetal plannen een eervolle vermelding toe te kennen. Het betrof de inzendingen Pimp my house en Luchtkasteel. Zij waren representatief te noemen voor de kwaliteit die alle ingezonden ontwerpen kenmerkten.

Tentoonstelling van ingezonden voorstellen
Alle inzendingen van de eerste ronde worden getoond tijdens de tentoonstelling SMART START. Deze tentoonstelling vindt plaats in het atrium van het stadhuis in Den Haag. De opening vindt plaats op 26 februari 2006.
Meer informatie:

Corporate Communications
Postbus 15
3870 DA Hoevelaken
Tel: 033 253 9226
Fax: 033 253 9225