Provincie Zeeland


Tentoonstelling 40 jaar Zeelandbrug, verleden en heden verbonden opent in Zierikzee

Op 3 oktober 2005 openen de heer mr. drs. A.J.G. Poppelaars, gedeputeerde verkeer van de provincie Zeeland en de heer W.G. Renden, wethouder van de gemeente Schouwen-Duiveland de tentoonstelling 40 jaar Zeelandbrug, verleden en heden verbonden in het Stadhuismuseum in Zierikzee.

Op 15 december 2005 is het precies veertig jaar geleden, dat Koningin Juliana de Zeelandbrug opende. De provincie Zeeland vindt dan ook het najaar 2005 een goed moment is om stil te staan bij de betekenis van de Zeelandbrug en een terugblik te geven op de totstandkoming en de bouw van deze brug, die ooit Europas langste brug was. De toegang voor de tentoonstelling is gratis.

Persoonlijke herinneringen

Bij de samenstelling van de tentoonstelling is gebruik gemaakt van veel fotos, banden, krantenberichten en documenten, die inwoners van Zeeland en daarbuiten instuurden. Op nagebouwde brugpijlers krijgt de bezoeker een overzicht van de voorgeschiedenis, de bouw en de opening van de Zeelandbrug op 15 december 1965. Citaten van mensen van de brug geven een beeld van hoe het was. Andere onderdelen van de tentoonstelling zijn het rijke onderwaterleven rondom de brugpijlers en artistieke uitingen als schilderijen, gedichten en liedjes van en over de Zeelandbrug.

Reizende tentoonstelling

De tentoonstelling staat van 4 oktober tot 30 oktober in het Stadhuismuseum in Zierikzee. Openingstijden: van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur, op zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Daarna reist de tentoonstelling van 4 november tot 25 november naar Dorpshuis De Brug in Colijnsplaat en van 1 tot en met 23 december staat de tentoonstelling in het Informatiecentrum van de provincie Zeeland aan de Nieuwe Burg in Middelburg.

Ingrid de Kubber, 0118-631824 nr. 115/05