Partij van de Arbeid


Den Haag, 03 oktober 2005


SCHRIFTELIJKE VRAGEN VAN HET LID ARIB (PVDA) AAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT


OVER HET BERICHT IN TROUW DAT ER IN ZIEKENHUIZEN (NAGENOEG) GRATIS DURE GENEESMIDDELEN WORDEN VOORGESCHREVEN


1.


Hebt u kennisgenomen van het artikel in Trouw * over de (nagenoeg) gratis geneesmiddelen die ziekenhuizen verstrekt krijgen om het betreffende dure geneesmiddel ook in de pen van de huisarts te krijgen ?


2.


Wat is uw mening daarover? Bent u met mij van mening dat bij kortingen in deze mate, er geen sprake meer is van korting, maar van reclame-activiteiten om het voorschrijfgedrag van artsen te beïnvloeden?


3.


Bent u van mening dat deze activiteiten strijdig zijn met de reclamewetgeving? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat gaat u ondernemen om dit te stoppen?


4.


Bent u met mij van mening dat kortingen op geneesmiddelen die een vergoedingsstatus binnen het GVS hebben (en daardoor dus extramuraal mogen worden vergoed) die hoger zijn dan 30% op de Z-index Taxe prijs, als beïnvloeding van het voorschrijfgedrag moeten worden gezien en daarmee onder de reclamewetgeving moeten vallen? Zo nee, waarom niet?


5.


Bent u van plan om de geneesmiddelenwet, de paragraaf betreffende reclame, in die zin aan te passen, dat de maximale korting op geneesmiddelen die ook extramuraal mogen worden vergoed, wordt gelimiteerd; dat hogere kortingen dan de wettelijke limiet als reclame worden aangemerkt en daarmee worden verboden?


6.


Wat is uw mening over de gekoppelde korting die AstraZeneca aanbiedt aan ziekehuizen, waardoor de hoogte van de korting op unieke intramurale producten is gekoppeld aan het zonder richtlijnrestricties toelaten van Crestor en Nexium? Is dit wettelijk toegestaan?Zo nee, wat gaat u hiertegen ondernemen?


* Trouw, 3 oktober 2005