Ingezonden persbericht


PERSBERICHT PAf!

Utrecht, 3 oktober 2005

AANBEVELINGEN VOOR BELEID AUTEURSFILM:
Korte financieringstrajecten & meer lef en vertrouwen in maker vanuit fondsen

'Zo moeten we het maar gaan doen' reageerde vanmiddag Plaatsvervangend Directeur Kunsten Aad Hogervorst van het Ministerie van OCW tijdens de Dag van de Auteursfilm.

Op 3 oktober presenteerde Pressiegroep Auteursfilm (PAf!)tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht een analyse en aanbevelingen waarmee de positie van de Nederlandse auteursfilm kan worden versterkt. Paf! is een samenwerking tussen de regisseursorganisatie Dutch Directors Guild (DDG) en de Nederlandse Vereniging van Speelfilmproducenten (NVS).

De Nederlandse auteursfilm kent te weinig volume en continuïteit om haar reputatie in binnen- en buitenland te kunnen vestigen. Paf! wil daar verandering in brengen. Om dat mogelijk te maken moet worden ingezet op kwaliteitsontwikkeling en volumevergroting van productie en op klimaatverbetering, zowel in opleiding, filmeducatie, distributie, vertoning, onderzoek, als in internationale release en promotie.

Paf! concludeert onder meer dat filmkunst binnen de cultuurnota gelijkwaardige financiering moet krijgen als andere kunsten. Tevens zou het aantal mensen dat zich inhoudelijk bemoeit met de ontwikkeling van auteursfilms moet worden beperkt. Traditionele filminstituten als het Filmfonds moeten meer risico durven nemen en meer vertrouwen in de filmmaker tonen. Het financieringstraject kan korter en overzichtelijker worden als de bestaande filmsubsidies inclusief omroepbijdragen worden ondergebracht in één groot Filmfonds. Voor de komende jaren is het noodzakelijk dat de coproductiepositie van de Nederlandse producenten van auteursfilms aanzienlijk wordt versterkt.

Talentvolle makers zijn er genoeg in Nederland. Paf! zal zich met de concrete aanbevelingen die op 3 oktober zijn aangereikt, inzetten om Nederlands talent optimaal de kans te geven om een interessant aanbod op te bouwen.

EINDE PERSBERICHT

--------------------------------------------