Nederlandse Aardolie Maatschappij


NAM doet seismisch onderzoek rond Schoonebeek
29/09/2005
De Nederlandse Aardolie Maatschappij B.V. (NAM) gaat binnenkort aanvullend seismisch onderzoek verrichten rond Schoonebeek. Doel daarvan is het nauwkeuriger in kaart brengen van bepaalde delen van het Schoonebeeker olieveld. De NAM heeft deze informatie nodig om beter te kunnen bepalen wat het ondergrondse traject van sommige putten moet worden.

De werkzaamheden beginnen volgens planning in de week van 3 oktober. Als eerste worden op bepaalde plaatsen kleine gaten geboord (zogeheten 'schotgaten') van circa 20 meter diep, waarin een lichte seismische lading kan worden aangebracht. Vanaf 10 oktober begint het eigenlijke seismische onderzoek.

Daarbij wordt de in de schotgaten aangebrachte seismische lading tot ontsteking gebracht. De geluidsgolf die daarmee wordt opgewekt, weerkaatst op de verschillende lagen in de aarde. Speciale gevoelige microfoons (zogeheten 'geofoons'), die volgens een bepaald patroon aan het maaiveld zijn aangebracht, vangen die terugkaatsende geluidsgolven op. De gegevens worden geregistreerd en vastgelegd in de computer.

De NAM verwacht het eigenlijke seismische onderzoek omstreeks half december te kunnen voltooien. Er is dan een gebied van in totaal circa 30 km2 in kaart gebracht. Na het seismisch onderzoek duurt het vervolgens enige maanden voordat de verzamelde gegevens zijn geanalyseerd en geĂŻnterpreteerd.

Voorafgaand aan het seismisch onderzoek zijn alle betrokken grondgebruikers persoonlijk bezocht, om de op hun eigendommen geplande activiteiten in detail door te nemen.

De NAM heeft het aanvullende onderzoek nodig om meer precieze kaarten van de ondergrond te kunnen maken voor de mogelijke herontwikkeling van het Schoonebeek olieveld. Zoals bekend is de NAM sinds april 2004 bezig met concrete plannen voor het eventueel opnieuw winnen van olie uit het grote olieveld. Als de plannen doorgaan, zal dat gebeuren met behulp van nieuwe technieken, waaronder horizontaal geboorde putten. Om in bepaalde delen van het veld precies te kunnen bepalen hoe die horizontale putten moeten lopen, wil de NAM een beter inzicht krijgen in de structuur ter plekke. De bestaande seismische gegevens, die omstreeks 1985 zijn verzameld, zijn voor de betreffende delen van het veld onvoldoende nauwkeurig.

De NAM werkt momenteel hard aan het opstellen van een Milieu-effectrapport (MER) voor de mogelijke herontwikkeling van het olieveld. De NAM verwacht dat rapport in november te kunnen indienen. In overleg met de provincie Drenthe en de betrokken gemeentes (Emmen en Coevorden) zal het bedrijf dan ook de inwoners van het gebied nader informeren over de voortgang van de plannen.