Ingezonden persbericht

Website Misbruik door Hulpverleners (MdH) bestaat 2 jaar

Website MdH succesvol maar er valt nog een hoop te doen

AMSTELVEEN, 20051002 -- De website Misbruik door Hulpverleners (MdH) bestaat op maandag 3 oktober a.s. twee jaar. De site heeft ondertussen meer dan 300 pagina's informatie over het onderwerp te bieden en wordt dagelijks door gemiddeld 200 geïnteresseerden bezocht. Ten opzichte van 2004 is het dagelijkse bezoekersaantal verviervoudigd. Gedurende de afgelopen 5 maanden hebben per maand gemiddeld 11 slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag (GOG) door hulpverleners contact met ons opgenomen. In de meeste gevallen gaat het om seksueel GOG binnen de gezondheidszorg. De website MdH richt zich dan ook vooral op de sector gezondheidszorg en daarbinnen met name op de geestelijke gezondheidszorg (GGZ).


De meeste slachtoffers hebben GOG door hulpverleners meegemaakt die binnen de sector GGZ (inclusief de tbs-sector) of binnen de alternatieve sector werkzaam zijn. Regelmatig ontvangen wij ook klachten over GOG door huisartsen en lichaamsgericht werkende therapeuten. Af en toe melden zich ook slachtoffers van GOG door vertrouwenspersonen werkzaam binnen het onderwijs/de sport of de kerken, evenals slachtoffers van GOG op de werkvloer. De meeste slachtoffers die contact met ons zoeken hebben diverse vormen van GOG door een hulpverlener meegemaakt. Seksueel misbruik gaat altijd gepaard met emotioneel/psychisch misbruik en in sommige gevallen is er zelfs sprake van fysieke mishandeling. Hulpverleners die zich schuldig maken aan seksueel misbruik van cliënten en/of patiënten overschrijden hun professionele grenzen veelal in meerdere opzichten. Te denken valt bijvoorbeeld aan het aangaan van een werkrelatie of financiële relatie met cliënten, het manipuleren van medische dossiers en het plegen van fraude.

Positieve resultaten
Gedurende het afgelopen jaar bleek dat onze inspanningen tot dusver diverse positieve gevolgen hebben. Door het verzenden van persberichten en het stimuleren van journalisten over lopende zaken betreffend GOG door hulpverleners te berichten, bleek het mogelijk te zijn meer slachtoffers van dezelfde pleger te kunnen vinden waardoor misstanden binnen de zorg eerder blijken en vervolgens sneller en adequater kunnen worden aangepakt. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft recentelijk ook kennis kunnen nemen van de positieve gevolgen van onze inspanningen op dit gebied. Hierbij refereren wij aan de resultaten die vorige week tijdens een hoorzitting bij het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg te Den Haag bleken. Doordat de tuchtzaak tegen een Amsterdamse huisarts die ervan wordt beschuldigd diverse patiënten seksueel te hebben misbruikt, door ons toedoen media aandacht kreeg, meldden zich verdere slachtoffers van de arts bij de inspectie waardoor de zaak in hoger beroep nu veel steviger was dan in eerste aanleg. Om veelplegers sneller op te kunnen sporen, beschikt onze site ook over een prikbord. Helaas is het zo dat meer dan de helft van de hulpverleners die over de schreef gaan dit herhaaldelijk of zelfs vaak doen. Daarnaast valt ons steeds vaker op dat cliënten en patiënten onze site regelmatig nog net op tijd vinden c.q. op een moment dat het ergste nog kan worden voorkomen. Een ontwikkeling waarmee wij heel erg blij zijn en die aangeeft dat de site een belangrijke bijdrage aan preventie van grensoverschrijdend gedrag door hulpverleners kan leveren. In verband met de stijgende vraag naar informatie en steun en het feit dat onze werkzaamheden steeds meer vruchten blijken af te werpen, zijn wij van plan binnenkort een verzoek voor subsidie in te gaan dienen. Gedurende de afgelopen twee jaar draaide MdH volledig gebaseerd op vrijwilligerswerk.

Preventie
Uit ervaring blijkt dat er nog veel meer aan preventie gedaan zou kunnen worden. Onze mogelijkheden en middelen zijn echter zeer beperkt. De website MdH richt zich vooral op het verstrekken van informatie (preventie) en het bieden van enige steun aan slachtoffers van GOG door hulpverleners (postpreventief). Zo hebben wij eind 2004 een op o.a. wetenschappelijke feiten gebaseerde, informatieve brochure ontwikkeld waarvan wij ook een Engelse versie hebben gepubliceerd. Begin vorig jaar hebben wij De Warande, een gesloten forum voor slachtoffers van GOG door hulpverleners en andere vertrouwenspersonen, opgericht waardoor slachtoffers herkenning, erkenning en steun bij lotgenoten kunnen vinden. Op onze site hebben wij bijvoorbeeld een checklist voor cliënten evenals een checklist voor hulpverleners gepubliceerd. Uit reacties hebben wij begrepen dat de beide checklists door gebruikers als waardevol werden ervaren. Onze eerste informatiestand (zie foto's) tijdens het symposium 'Seksualiteit in de psychiatrie' in maart 2005, waarmee wij de virtuele omgeving voor het eerst hebben verlaten, werd door de bezoekers van het symposium zeer gewaardeerd. Binnenkort staat een actie gericht op preventie op het programma waarmee wij willen testen welke gevolgen dezelfde actie op landelijk niveau zou hebben. Wij hopen dat ons verzoek m.b.t. subsidie dat wij binnenkort in willen gaan dienen, gehonoreerd zal worden zodat wij onze activiteiten die vooral preventief en postpreventief van aard zijn, kunnen optimaliseren en verder kunnen uitbreiden.

TBS
Door toevoeging van een specifieke tbs-rubriek aan onze website omstreeks juni 2005, melden zich ook steeds vaker slachtoffers van machtsmisbruik binnen tbs-instellingen. Gedurende de afgelopen twee maanden hebben wij dan ook, als bijdrage aan de lopende discussies over de tbs-sector, een drietal publicaties aan deze, o.a. onder de GGZ vallende sector, gewijd. Recentelijk bleek uit een publicatie in het Vlaamse tijdschrift 'Humo' dan ook dat de wegens seksueel misbruik van 7 aan zijn zorg toevertrouwde patiënten aangeklaagde Vlaamse psychiater en gerechtsdeskundige Vincent Martin, gespecialiseerd in de problematiek van zowel slachtoffers als plegers van seksueel misbruik, op het moment dat al een strafrechtelijk onderzoek tegen hem liep, door de Rotterdamse tbs-kliniek De Kijvelanden werd aangenomen. In het op 16 september jl. als herdruk opnieuw verschenen boek 'ONDER DWANG: leven in een tbs-inrichting' van Humphrey Ludwig (ervaringsdeskundige) en Rick Blom (journalist) komt o.a. het onderwerp 'seksueel grensoverschrijdend gedrag door hulpverleners binnen tbs-klinieken' aan bod. Humphrey onderging tijdens zijn verblijf in de Van Mesdagkliniek omstreeks 1999 seksuele intimidatie door een sociotherapeute die hem vervolgens, om zichzelf vrij te pleiten van de beschuldiging van seksueel misbruik, zelfs nog ten onrechte van het plegen van ernstige delicten beschuldigde. Met toenemende bezorgdheid vermoeden wij dat het probleem binnen de tbs-sector vaker speelt dan binnen de GGZ in het algemeen. Binnen de GGZ, zo neemt men gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek aan, ligt het percentage hulpverleners dat over de schreef gaat (circa 15%) door ontucht met misbruik van gezag met patiënten te plegen ongeveer 5% hoger dan binnen de gezondheidszorg in het algemeen (10%).

Een anekdote uit de dagelijkse praktijk van MdH
Slechts bij uitzondering kloppen hulpverleners bij ons aan die seksueel grensoverschrijdend gedrag met cliënten hebben gepleegd. Medio 2005 ontvingen wij een heel bijzonder bericht van een mannelijke hulpverlener (GGZ). Hij schreef ons: "Ik heb wel zo'n 15 tot 20 mannelijke slachtoffers van seksueel misbruik gemaakt, een zeer heterogene groep." Verbaasd over de openheid van deze hulpverlener bleek even later dat het door deze hulpverlener gestelde heel anders was bedoeld dan hij daadwerkelijk had verwoord. De hulpverlener die ons het bovenstaande mailde, was vergeten een gedeelte van een woord te vermelden. Hij bedoelde niet te zeggen dat hij 15 tot 20 slachtoffers had gemaakt maar dat hij 15 tot 20 slachtoffers had meegemaakt - tijdens behandeling in zijn eigen praktijk. Afgezien daarvan dat wij met grote regelmaat geconfronteerd worden met bijzonder ernstige ervaringen van misbruik van cliënten en patiënten door hulpverleners, wordt het confronterende soms dus ook afgewisseld door een luchtig intermezzo.

Nota bene
Voor verdere, algemene informatie, feiten en cijfers over het onderwerp grensoverschrijdend gedrag (GOG) door hulpverleners verwijzen wij graag naar onze pagina 'wetenschappelijke feiten'.



Website Misbruik door Hulpverleners (MdH)