VVD



Nieuws

4 okt 2005 - Vragen van het lid Szabo (VVD) aan de Tweede-Kamerfractie minister voor ontwikkelingssamenwerki

VVD: Ontwikkelingshulp ondermijnt regeringsbeleid Tanzania

De VVD is geschokt over opmerking van de president van Tanzania die in een interview stelt dat de ontwikkelingshulp aan zijn land de waardigheid en onafhankelijkheid aantast en de kwaliteit van zijn regeringsbeleid ondermijnt.

Tanzania is reeds meer dan 50 jaar ´love baby´ van de ontwikkelingsindustrie. Echter, het land is ondanks jarenlange, massieve steun vanuit het buitenland, gedaald op de ontwikkelingsranglijst van de UNDP en wel naar plaats 164 van de 177 daarop voorkomende landen. De VVD is zeer kritisch over de in G8 verband gemaakte afspraken over schuldkwijtschelding aan Tanzania aangezien eerdere halvering van de schulden aan dit land geen positief effect hebben opgeleverd. De wijd verbreide corruptie en eenzijdige focus op de landbouwsector die weinig oplevert zijn hier een belangrijkste oorzaken van. Hierdoor heeft het grootste deel van de Tanzaniaanse bevolking tot nu toe niets gemerkt van de vermeende economische groei.

De president van Tanzania heeft het gehad met de volstrekt onder de maat presterende de ontwikkelingsorganisaties en wil naar zijn zeggen spoedig op eigen benen staan zodat de inwoners van Tanzania hun waardigheid terugkrijgen. De VVD heeft daarom vragen gesteld aan de Minister voor Ontwikkelingssamenwerking welke beleidsmaatregelen ze van plan is te nemen om aan de wens van de bevolking van Tanzania te voldoen.

´Om te voorkomen dat ik een antwoord krijg vol met open einden heb ik de minister gevraagd op een einddatum te bepalen voor de ontwikkelingsrelatie met Tanzania, dat geeft duidelijkheid aan deze kant over wat we nog moeten doen en het geeft duidelijkheid aan de bevolking van Tanzania over wanneer ze definitief een punt kunnen zetten achter de verstikkende afhankelijkheid van westerse hulplieden´ zegt Zsolt Szabo, woordvoerder Ontwikkelingssamenwerking.

1. Is Tanzania ondanks jarenlange, zeer aanzienlijke steun vanuit het buitenland, gedaald op de ontwikkelingsranglijst van de UNDP en wel naar plaats 164 van de 177 daarop voorkomende landen? Zo ja, is er naar uw mening sprake van falend ontwikkelingsbeleid?

2. Heeft het grootste deel van de Tanzaniaanse bevolking tot nu toe niets gemerkt van de gerealiseerde, economische groei?

3. Bent u het eens met de stelling van president Benjamin Mkapa dat ontwikkelingshulp de waardigheid van de onafhankelijkheid aantast?

4. Is de scheidende president Mkapa er niet in geslaagd de 'grote vissen' aan te pakken bij zijn streven om de corruptie te bestrijden? Welke consequenties heeft dit voor de Nederlandse ontwikkelingsinzet aan dit land?

5. De prijzen van Tanzania´s belangrijkste exportprodukten zoals katoen, koffie en cashewnoten zijn op de wereldmarkt de afgelopen 20 jaar met gemiddeld meer dan de helft gedaald, welk beleidsconsequenties heeft u in deze periode getrokken om Tanzania minder afhankelijk te maken van de inkomsten via deze produkten?

6. President Mkapa stelt in het artikel dat het op eigen benen staan van Tanzania dichterbij komt. Zijn er reeds gesprekken gevoerd met de regering van Tanzania over op welke datum de ontwikkelingsrelatie zal worden beëindigd en zo niet, bent u bereid deze gesprekken aan te gaan zodat het land in de woorden van president Mkapa de waardigheid en onafhankelijkheid weer terug kan krijgen?

4 oktober 2005