VVD



Nieuws

4 okt 2005 - Vragen van het lid De Krom (VVD)
over de relatieve hoogte energieprijzen

Vragen van het lid De Krom (VVD) aan de Minister van Economische Zaken over de relatieve hoogte van de energieprijzen in Nederland ten opzichte van andere Europese landen.

1. Kent u het artikel 'Nederland hoogste energierekening' en het daarin vermelde onderzoek van de Belgische Consumentenbond?

2. Kloppen de conclusies uit het onderzoek? Kunt u dat motiveren? Zijn de prijzen in de verschillende landen zoals die uit het onderzoek naar voren komen, gebaseerd op dezelfde elementen die de hoogte van de energierekening bepalen, zoals kale prijs, belastingen en heffingen, transport- en meterkosten en MEP toeslagen?

3. Als de conclusies juist zijn, waaruit verklaart u dan dat de energieprijzen in Nederland relatief hoog zijn?

4. Kunt u de trendmatige ontwikkeling van de prijzen in de laatste tien jaar schematisch in beeld brengen, ook ten opzichte van het buitenland?

5. Welke conclusies trekt u uit het voorgaande voor de liberalisering van de energiemarkt in Nederland en Europa?

6. Kunt u de Kamer een actueel overzicht overleggen van de verschillende belastingen en heffingen die op energie worden gelegd, en hun percentuele aandeel in de kostprijs van electriciteit en gas?

7. De doelstelling van de ecotax is energiebesparing en duurzaamheid te bevorderen. Uit welke feiten en cijfers blijkt dat dat beleid is geslaagd?

4 oktober 2005