Kerkinactie

Pakistaanse delegatie bouwt allianties voor vrede en gerechtigheid

Een Pakistaanse delegatie is op uitnodiging van Kerkinactie op bezoek in Nederland van 3 tot en met 7 oktober. Tijdens hun bezoek spreken zij met verschillende politici en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties over interreligieuze dialoog in Nederland en Pakistan. De delegatie ontmoet o.m dhr. Aboutaleb, wethouder van Amsterdam, de mensenrechtenambassadeur dhr. De Klerk en diverse kamerleden waaronder Thea Fierens (PvdA) en Kathleen Ferrier (CDA).

De delegatieleden bestaat uit moslims en christenen. Doel van hun bezoek is het bouwen van allianties voor vrede en gerechtigheid tussen religieuze en niet-religieuze gemeenschappen.

Vragen waarover ze gaan praten zijn: hoe ga je om met spanningen in de samenleving, bijvoorbeeld na de moord op Theo van Gogh? Hoe kun je op een positieve manier bijdragen aan de interreligieuze dialoog in Nederland en in Pakistan? Welke rol spelen minderheden in de samenleving? Hoe stimuleer je de participatie van vrouwen in de samenleving?

Het is uitdrukkelijk de bedoeling dat er over en weer ervaringen uitgewisseld gaan worden. De delegatieleden vertellen daarom ook over hun ervaringen met interreligieuze dialoog en omgang met minderheden in Pakistan.

Diverse minderheden staan in Pakistan onder druk. Onder de soennitische meerderheid bevindt zich een radicale stroom die de minderheden van sjiieten, hindoes en christenen belaagt, discrimineert, en hun hun rechten als volwaardige burgers ontzegt. De Internationale Moslim-Christen Federatie (MCFI), die onder andere contacten onderhoudt met vele madrassa's in Pakistan, ijvert voor gelijke rechten voor iedereen. Dhr. Khamosh en Bisschop Azariah zijn tevens lid van deze federatie.

De delegatie bestaat uit:

- Dhr. Khamosh, voorzitter van de Internationale Moslim-Christen Federatie. Workshops en presentaties over de 'Internationale vrede en de rol van religie'. Master in Arabisch en Islam.

- Dhr. Pervez, directeur van Church World Service Pakistan/Afghanistan;
- Mevr. Fatima van de organisatie Women Against Rape, Master Marketing, Finance;
- Bischop Azariah van de (Protestantse) Kerk van Pakistan, kerkprovincie Raiwind. Vice-voorzitter van de Internationale Moslim-Christen Federatie. Lid van de Wereldraad van Kerken;

- Dhr. Shaheen, organisator van de Internationale Christen-Moslim Federatie. Lid van de Pakistan Peoples Party (politieke partij).

- Dhr. Francis, oprichter en coördinator van Centre for Legal Aid, Assistance and Settlement (CLAAS), lid van de mensenrechtencommissie in Pakistan.


---