AutoRai

Grönholm draagt zege op aan verongelukte Michael Park

(10/4/2005)
De overwinning voor Peugeot en Marcus Grönholm kon niet op een beter tijdstip komen.
Twee weken nadat Michael âBeefâ Park, de bijrijder van Grönholms teamgenoot Markko Märtin, dodelijk verongelukte in de Wales Rally GB, kon het Peugeot-team weer enigszins opleven.

Marcus Grönholm en Timo Rautiainen droegen hun zege in de Rally van Japan op aan hun overleden Britse vriend. Sébastien Loeb, die met de tweede plaats in Japan zijn rallywereldtitel prolongeerde, kwam naderhand met zijn Citroën-teambaas Guy Fréquelin de winnaars feliciteren en Peugeot een hart onder de riem steken.

De gehele wedstrijd op Hokkaido zette Marcus Grönholm druk op de ketel bij koploper Petter Solberg, die zich zoals gewoonlijk in zijn element voelde op de zeer snelle gravel-proeven. Maar op de voorlaatste proef raakte de Noor een grote steen die op zijn lijn lag, waardoor de Subaru met een kapotte voorwielophanging en stuurinrichting in het struweel terechtkwam. Grönholm, die met negen snelste tijden het grootste aantal KPâs won van de 26 in totaal, stootte zich aan dezelfde steen, maar had het geluk niets te beschadigen. De Fin nam met nog één proef te gaan de leiding over en boekte (na zijn thuisrally) de tweede zege van het jaar met de Peugeot 307 WRC. Grönholm en Peugeot bezetten de tweede plaatsen bij de rijders respectievelijk de constructeurs. In de laatste drie WRC-evenementen zijn de eerstvolgende, Corsica en Catalonië, asfaltrallyâs. Dat maakt het duel tussen gravelspecialisten Grönholm en Solberg des te interessanter.

Carlsson vervangt Märtin
De na het tragische ongeluk in Wales aangeslagen Markko Märtin nam begrijpelijkerwijs niet deel aan de Rally van Japan. Peugeot zette zijn âjuniorâ Daniel Carlsson in de 307 WRC. Er was geen voorbereidingstijd voor de Zweed en zonder de mogelijkheid om nog te testen voldeed hij aan de opdracht â finishen in de WK-punten â door achtste te worden.

Gemengde gevoelens
Marcus Grönholm toonde gemengde gevoelens na de 18^e WRC-zege in zijn loopbaan. âDeze overwinning is ter herinnering aan Michael Park. Dat is het belangrijkste voor me. We hebben tot het einde van de wedstrijd flink druk gezet en Petter en ik ontliepen elkaar weinig. Of hij daardoor ook van de weg is geraakt, zullen we nooit weten. Hij kon het in elk geval niet rustig aan doen. In het licht van wat er twee weken geleden is gebeurd, is dit resultaat goed voor het team.â

Zege afgedwongen
Peugeot-teamleider Jean-Pierre Nicolas vond: âDit is het mooiste dat Marcus kon doen ter nagedachtenis aan Michael Park. Hij wist de gehele wedstrijd van geen wijken en gaf de aanval niet op, geholpen door de 307 WRC die het hele evenement betrouwbaar bleef. De laatste ochtend nam hij Solberg tien seconden af, waardoor deze geen moment kon verslappen. Marcus heeft hiermee de zege niet in de schoot geworpen gekregen, maar voor zichzelf afgedwongen. Compliment!â