Stadsdeel Amsterdam-Noord

Toekomst winkelcentrum boven T y ook met goede parkeervoorzieningen

Winkelcentrum Boven t Y - gebouwd in 1968 zal de komende jaren sterk worden uitgebreid en gemoderniseerd. Er komen grootschalige winkels en andere eigentijdse winkels bij en aanvullende horeca. Het uiterlijk van het winkelcentrum zal worden verfraaid en gemoderniseerd. Aansluitend aan het winkelcentrum zal Amsterdam Noord uitgaansgelegenheden krijgen zoals bowling, casino, bioscoop, en restaurants.

De nieuwbouw vindt gefaseerd plaats. Eind 2006 start de bouw van nieuwe winkels en een grote bovengrondse parkeergarage op de plaats van het oude stadsdeelkantoor. Wanneer dit gebouw gereed is in 2008 zullen aan de westkant van het winkelcentrum nieuwe winkels worden gebouwd met ondergrondse parkeervoorzieningen. Deze fase zal in 2012 gereed zijn.

Omdat de huidige parkeervelden zullen verdwijnen, zal er vanaf 2013 alleen nog in parkeergarages worden geparkeerd. Deze garages zullen gebruiksvriendelijk, overzichtelijk, licht, ruim, bewaakt en veilig zijn. Er zal betaald parkeren worden ingevoerd.

Omdat Gemeente en Winkelcentrum historische afspraken hebben over aantallen parkeerplaatsen, gratis en ongebouwd parkeren bij het winkelcentrum hebben partijen zich beraden over de toekomstige situatie. Dit heeft geleid tot hernieuwde afspraken over de benodigde aantallen parkeerplaatsen, de kwaliteit en veiligheid van de nieuwe garages en het invoeren van een laag uurtarief voor de garages gedurende de bouwfase. Wanneer alle bouwactiviteiten achter de rug zijn, gaat het normale gemeentelijke tarief voor buitenwijken gelden.

Partijen zullen hun vernieuwde afspraken vastleggen in een overeenkomst en verwachten deze in oktober te kunnen ondertekenen. Partij namens de Gemeente is Projectbureau Noordwaarts en partij namens het winkelcentrum is de Coöperatieve Vereniging Winkelcentrum Amsterdam Noord. Pas nadat ook de Gemeenteraad en de Ledenvergadering van de Vereniging hiermee hebben ingestemd zullen de nieuwe regels gelden.

Dit persbericht is een gezamenlijke uitgave van:

R. Grotendorst Directeur Projectbureau Noordwaarts

F. Schulp Bestuurder Coöperatieve Vereniging Winkelcentrum Amsterdam Noord