Gemeente Hoogeveen

04 oktober 2005
College van B&W presenteert begroting tot 2009
Kansen voor de toekomst

Kansen voor de toekomst. Onder dit motto presenteert het college van burgemeester en wethouders de programmabegroting 2006-2009. De ambities van de gemeenteraad lijken gerealiseerd te kunnen worden. Hoogeveen wil vooral investeren in kwaliteit. Impulsen zijn nodig om aantrekkelijk te blijven voor huidige en toekomstige inwoners, werkgevers en werknemers.

Het vertrouwen in de toekomst heeft een aantal oorzaken. Het college ziet dat de gemeente financieel en qua organisatie op orde is. Door een betere planning en controle lukt het meer grip te krijgen op de financiën. Ook is het gelukt structureel ⬠1.9 miljoen aan bezuinigingen te realiseren op personeelsgebied vanaf 2007. Voor de komende jaren wil de gemeente scherper begroten om de lasten voor de burger zo laag mogelijk te kunnen houden. De organisatie gaat wijk- en dorpsgerichter werken. En met de geplande centrale huisvesting van de Gemeentewinkel wordt de organisatie ook klantgerichter.

Bibliotheek en andere concrete bestedingen

Het college heeft extra geld gevonden voor de bibliotheek, waarmee de bouw van een nieuwe centrale bibliotheek aan de Markt mogelijk wordt. Ook is meer begroot voor veiligheid. De raad gaat uitmaken hoe dit geld besteed wordt. Daarnaast komen er in de eerstkomende vier jaar mogelijkheden voor de ontwikkeling van Bentinckspark en bedrijventerrein De Wieken. Verder wil het college nog dit jaar van start met nieuwe bestemmingsplannen voor de dorpen, zodat ze kunnen groeien.

Structuurvisie

De gemeente is in staat de Structuurvisie 2015-2030 uit te voeren. Een planning van grote projecten wil het college volgend voorjaar (bij de Voorjaarsnota) aan de gemeenteraad presenteren.

Behandeling gemeenteraad

De programmabegroting 2006-2009 is een uitwerking van de Voorjaarsnota 2005. Daarin wordt het beleid in grote lijnen voor de komende vier jaren besschreven. De behandeling van de programmabegroting is op 13 oktober (gecombineerde raadscommissies) om 19.30 uur en op 3 november (besluitvorming in gemeenteraad) om 13.00 uur. Beide vergaderingen zijn in het raadhuis.