Gemeente Assen


Gemeente met cliënten en patiënten in gesprek over WMO

Assen, 4 oktober 2005

Op 29 september is in de gemeente Assen een WMO platform opgericht. Het platform bestaat uit vertegenwoordigers van cliënten en patiënten en fungeert als denktank en sparringpartner voor de gemeente bij de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning. Met de invoering van deze nieuwe wet worden de gemeenten verantwoordelijk voor een groot aantal voorzieningen op het gebied van welzijn, wonen en zorg. De gemeente wil samen met cliënten en patiënten onder andere bepalen wat de gewenste kwaliteit van de voorzieningen moet zijn. De commissie Sociale Infrastructuur vergadert donderdag 6 oktober over de startnotitie Wmo. Bij deze gelegenheid zal de voorzitter van de Wmo Raad Eric Helmers inspreken. De Wmo Raad is een afvaardiging die namens het Wmo platform onderhandelt met de gemeente.

Het Wmo platform streeft naar een zo breed mogelijke samenstelling om de vraag in de gemeente Assen optimaal in beeld te krijgen. Andere vertegenwoordigers van patiënten en cliënten kunnen zich daarom nog bij het platform aansluiten.

De Wet maatschappelijke ondersteuning geeft de gemeente de taak ondersteuning van mensen met een beperking te regelen. Die ondersteuning kan de vorm hebben van een hulpmiddel, zoals een rolstoel of een scootmobiel, het aanpassen van een woning, maar ook van klussendiensten of informatievoorziening. Het doel van de Wet maatschappelijke ondersteuning is dat mensen zo veel mogelijk voor zichzelf en elkaar zorgen. De gemeente zal daarom mantelzorg stimuleren. Bijvoorbeeld door meer ondersteuning voor mantelzorgers te organiseren. Als het mensen met een ondersteuningsbehoefte niet lukt om zelf ondersteuning te regelen, kunnen ze bij de gemeente terecht. De gemeente kan dan een vrijwilligersorganisatie of een professionele organisatie inschakelen voor de nodige ondersteuning.

Voor mensen die nu een Wvg-voorziening hebben of die gebruikmaken van huishoudelijke hulp van de thuiszorg kan er vanaf 1 juli iets veranderen. De gemeente kan andere eisen stellen aan de verlening van hulpmiddelen en huishoudelijke zorg, de hulp door een andere aanbieder laten verzorgen of bijvoorbeeld een eigen bijdrage vragen. Wat er precies gaat veranderen is nog niet duidelijk omdat het parlement de Wmo nog niet heeft aangenomen.

Als er iets verandert voor de huidige gebruikers van voorzieningen die onder de Wmo komen te vallen, zal de gemeente hen daar op tijd en uitgebreid over informeren. De gemeenteraad beslist over de manier waarop de gemeente Wmo-voorzieningen gaat aanbieden.