Artsen zonder Grenzen


Start voedingscentrum in Nigeria
Jasper Schouten (33), logistiek medewerker, is net terug uit Nigeria. Veel kinderen dreigden daar te sterven aan ondervoeding. Hij heeft in het noorden van het land, in Sokoto, een therapeutisch voedingscentrum helpen opzetten. Nadat de Nigeriaanse radio en tv over het centrum hadden bericht, stroomden de kinderen toe.

Veel aandacht van de bevolking
We waren ontzettend blij met deze aandacht. Daardoor weten de mensen ons te vinden. Natuurlijk trekt Artsen zonder Grenzen ook zelf de dorpen in en deelt flyers uit. Maar met een paar tv-optredens en radiouitzendingen bereik je bijna iedereen in een keer. We hebben al meer dan zevenhonderd ondervoede kinderen geholpen. Op dit moment krijgen er 114 kinderen een behandeling in het voedingscentrum; 41 van hen zijn er zo slecht aan toe dat ze zijn opgenomen op de intensive care.

Gesloten supermarkt
Het is altijd een uitdaging om een plek te vinden, waar je zon voedingscentrum kan opbouwen. Er moet bijvoorbeeld genoeg ruimte zijn om tenten op te zetten. Gelukkig vonden we een loods waar een supermarkt in had gezeten, met daarnaast met een groot parkeerterrein. Dat was ideaal. Die gesloten supermarkt geeft wel aan hoe groot de voedselschaarste is.

In de grote steden is ondervoeding niet zichtbaar In de grote steden merk je weinig van ondervoeding. Integendeel. Je ziet dikke BMWs rondrijden. Nigeria is een land met enorme verschillen tussen arm en rijk. Maar de kliniek van Artsen zonder Grenzen, een paar honderd kilometer ten oosten van Sokoto, werd overspoeld door ondervoede kinderen. Bij nader onderzoek bleek dat de meeste van die kinderen uit de buurt van Sokoto kwamen. Vandaar dat we daar een voedingscentrum hebben opgezet en met mobiele klinieken de dorpen in de buurt afgaan om de ondervoede kinderen te behandelen.

De bureaucratie vertraagt
Door de bureaucratie kwam het werk maar langzaam op gang. De Nigerianen waren in het begin niet erg enthousiast over ons project. Ze zijn er uiteraard niet trots op dat kinderen in hun land overlijden door ondervoeding. Maar nadat duidelijk werd dat veel van de ondervoede kinderen ook aan malaria leden, en dat Artsen zonder Grenzen ze ook daartegen zou behandelen, kregen we volledige medewerking. Dus kinderen kunnen in het voedingscentrum niet alleen aansterken, we geven ze een heel pakket aan medische zorg.