Waterschap Vallei & Eem

Waterschap legt natuurvriendelijke oevers aan in Eemnes

Waterschap Vallei & Eem start maandag 26 september met de aanleg van 665 meter natuurvriendelijke oever in Eemnes. Het gaat om een deel van de oevers langs de sloot en de vijvers tussen het Akkerpad en de Ploeglaan en tussen de Hasselaarlaan en de Fazantenhof. Er komen geen natuurvriendelijke oevers op plaatsen waar de oevers aan tuinen, bruggen of bosschages grenzen. Daar vervangt het waterschap de oude beschoeiing voor een nieuwe over een lengte van 775 meter. De werkzaamheden duren ongeveer een maand.

Geleidelijke overgang

Natuurvriendelijke oevers lopen flauw af naar het water. Ze hebben een geleidelijke overgang van droog naar nat. Dat is aantrekkelijk voor veel planten en dieren dan een rechte oever met beschoeiing er langs. Bij een natuurvriendelijke oever is de begroeiing gevarieerd. Er ontstaat een afwisselend beeld van strakke oevers tot levendige oevers, begroeid met verschillende waterplanten. Daarnaast zijn natuurvriendelijke oevers veiliger voor kinderen dan de huidige steile oevers. De oever en een strook langs de oever worden straks minder vaak gemaaid. Zo krijgen meer oeverplanten een kans zich hier te vestigen.

Geen honden in de oevers

Om de ontwikkeling van bepaalde oeverplanten te versnellen, worden in het voorjaar van 2006 op enkele plekken inheemse oeverplanten. Het gaat om planten als kattenstaart, gele lis, waterweegbree, moeraszegge, watermunt, dotterbloem, mattenbies, moerasandoorn en moerasspirea aangeplant. Er kan in de eerste twee tot drie jaar ook onkruid op de oevers gaat groeien. De oever heeft tijd nodig om zich te ontwikkelen Omwonenden kunnen hierbij een handje helpen door niet hun hond in de oevers uit te laten. Honden kunnen door te graven en door hondenpoep de oevers verstoren.

De werkzaamheden worden uitgevoerd door de firma Nijmeijer uit Nagele. De kosten bedragen ongeveer EUR 65.000,-. Het waterschap voert de werkzaamheden in overleg met de gemeente Eemnes uit.

Persbericht 23 september 2005 - 2005/20