Gemeente Buren


Aanvraag milieuvergunning voor de Knorhof geweigerd (gezamenlijk persbericht provincie Gelderland en gemeente Buren)

Het dagelijks bestuur van de provincie, Gedeputeerde Staten, heeft vandaag uitgesproken dat zij van plan is de door de Knorhof in Erichem ingediende aanvraag voor een milieuvergunning te weigeren. Tegen dit voornemen ontwerp besluit- kan binnen een termijn van vier weken beroep worden aangetekend.

Ook kondigt de provincie aan dat zij strak gaat optreden tegen de illegale activiteiten op de Knorhof. Provincie Gelderland en gemeente Buren zijn het eens over deze aanpak. In goed overleg met elkaar wordt één lijn tegenover de Knorhof gevolgd.

Een eerder besluit van Gedeputeerde Staten om de Knorhof wel een vergunning te geven, maar dan voor een derde van het aantal varkens dat was aangevraagd, is begin september door de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State vernietigd. De motivering voor deze vernietiging was dat het college te veel afweek van de aanvraag.
Deze uitspraak verplicht GS om een nieuw besluit te nemen. Gezien de voorgeschiedenis van dit dossier kon het niet anders uitpakken dan dat het college de aanvraag voor een milieuvergunning zou weigeren. Uit de aanvraag blijkt immers niet dat het bedrijf van plan is om de noodzakelijke bedrijfsmatige en technische aanpassingen door te voeren die met het aantal gevraagde dieren in overeenstemming zouden zijn.

GS zullen vooruitlopend op de weigeringsbeschikking strak handhavend gaan optreden tegen iedere overtreding van het bedrijf. Dat betekent dat alle niet vergunde activiteiten (volgens de nog aan de orde zijn de vergunning uit 1996) zullen worden stilgelegd en/of verwijderd. Daarbij gaat het o.a. om de foliebassins voor de opslag van mest en om de verwerking van afvalstoffen tot varkensvoer. Ook werd op 3 oktober geconstateerd dat de Knorhof weer enkele honderden dieren hield op een plek waar dat niet was toegestaan. De provincie heeft hiervoor onmiddellijk proces-verbaal door de politie laten opmaken. Om aan bestuursrechtelijke stappen van de provincie te ontkomen, heeft het bedrijf de overtreding nog diezelfde dag ongedaan gemaakt.