Persbericht

BN'ers nemen eerste 'Understanding'-hondenhalsband in ontvangst

KNGF Geleidehonden start bewustwordingsactie voor omgang geleidehond

Amstelveen, 4 oktober 2005-KNGF Geleidehonden en sponsor Hill's Pet Nutrition zijn vandaag gestart met het uitreiken van de speciale Understanding-hondenhalsbanden. Diverse bekende Nederlanders ondersteunen de actie en namen vanmiddag, met hun eigen hond, als eersten de bijzondere halsband in ontvangst. De 'Understanding'-campagne is een bewustwordingsactie die bij het Nederlandse publiek begrip vraagt voor de geleidehondgebruiker en zijn hond. Hiermee hoopt de geleidehondenschool duidelijk te maken wat je wel en niet moet doen als je een geleidehond ontmoet. De Understanding-hondenhalsband is in beperkte oplage geproduceerd en wordt bij diverse dierenartspraktijken en -winkels gratis uitgereikt, samen met de folder 'als u een geleidehond tegenkomt'.

BN'ers geven hun hond primeur
Presentatoren Robert ten Brink en Mike Starink, soapster Christophe Haddad, fotograaf Joop van Tellingen, inspirator Emile Ratelband en musicalster Vera Mann ondersteunen de actie van harte en waren vandaag met hun eigen hond te gast bij KNGF Geleidehonden om de eerste halsband in ontvangst te nemen. Robert ten Brink: 'Het is een doel dat ik van harte ondersteun. Toen ik werd benaderd om mee te werken aan de actie 'Understanding' heb ik meteen ja gezegd. Voor het goede doel uiteraard, maar ook omdat ik het leuk vind om met mijn hond Lulu op stap te gaan. Nu staat zij eens in het middelpunt. Het is goed dat hier aandacht aan wordt besteed. Het is al vervelend als mensen een gewone hond afleiden, laat staan dat een hond die als iemands ogen fungeert steeds gestoord wordt. Het is ongetwijfeld goed bedoeld, maar het lijkt me ongelofelijk lastig. Met deze halsband geeft Lulu aan dat ze de actie 'Understanding' van KNGF Geleidehonden ondersteunt.' De BN'ers kregen een demonstratie van een geleidehond in training en konden door middel van een simulatie zelf ervaren hoe het is om met een geleidehond te lopen. Andere BN'ers, zoals Loretta Schrijver, Jon van Eerd, Henk Westbroek, Gerard Spong en Huub Stapel, zullen de halsband binnenkort ontvangen.

Understanding
Ellen Greve, directeur KNGF Geleidehonden, licht de actie toe: 'Heel veel mensen weten nog niet wat zij moeten doen als zij een geleidehond tegenkomen op straat. Praten tegen de hond zonder aandacht te geven aan de baas, de hond in tuig aaien of zelfs wat lekkers toestoppen, loslopende honden die geleidehonden lastig vallen... Goedbedoeld en begrijpelijk, omdat mensen de geleidehond graag speciale aandacht geven voor het bijzondere werk dat hij doet, maar het levert vervelende en soms zelfs gevaarlijke situaties op voor zowel de honden als hun blinde bazen. De hond raakt immers afgeleid van zijn werk met alle gevolgen van dien. Met deze actie vragen we begrip voor dit probleem.' Iedereen die weet wat te doen als hij of zij een geleidehond tegenkomt, krijgt gratis de unieke 'Understanding' hondenhalsband die in gelimiteerde oplage is geproduceerd. De hondenhalsband is een ludieke afgeleide van de siliconen polsbandjes die nu zo populair zijn. Daarbij ontvangt men een speciale folder 'Als u een geleidehond tegenkomt' die uitleg geeft over wat je wel en niet moet doen als je een geleidehond ontmoet. De Understanding-halsbanden zijn vanaf vandaag bij diverse dierenwinkels en dierenartspraktijken verkrijgbaar en worden ook op regionaal niveau uitgedeeld door enthousiaste ambassadeurs van KNGF Geleidehonden die zelf geleidehondgebruiker of puppypleeggezin zijn. Een lijst met adressen waar de halsband verkrijgbaar is, is te vinden op www.geleidehond.nl. De actie is financieel mogelijk gemaakt door diervoederfabrikant Hill's Pet Nutrition.

Stichting Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds (KNGF Geleidehonden) KNGF Geleidehonden leidt sinds 1935 honden op als geleidehond ten behoeve van blinden en zeer slechtzienden. Een geleidehond begeleidt zijn baas in het verkeer en vermijdt daarbij obstakels en/of situaties die voor zijn baas gevaar kunnen opleveren. Daarnaast zoekt de hond op commando bepaalde zaken op, zoals een trap, deur, brievenbus of lege plaats in het openbaar vervoer. Dankzij een geleidehond kunnen visueel gehandicapten zelfstandig aan het meest drukke verkeer deelnemen zonder van familieleden of anderen afhankelijk te zijn. De onafhankelijkheid, bewegingsvrijheid en kameraadschap die een geleidehond zijn visueel gehandicapte baas of bazin (terug)geeft is uniek en onvervangbaar. De aspirant-geleidehond is ongeveer 14 tot 16 maanden oud als hij aan de opleiding begint. De opleiding duurt 6 tot 8 maanden en gebeurt door ervaren, professionele instructeurs. KNGF Geleidehonden leidt per jaar zo'n 60 honden op, maar is voornemens dit aantal, gezien de toenemende vraag, te verhogen.


- - - -