Gemeente Coevorden

Lastendruk omlaag voor inwoners van gemeente Coevorden

De begroting voor 2006 van de gemeente Coevorden sluit met een voordelig saldo van 343.000 euro. In de meerjarenraming loopt het overschot zelfs op naar 803.000 euro in 2009. Dit goede financiële resultaat is bereikt zonder de lastendruk voor de inwoners van de gemeente te verhogen. Per saldo is sprake van een verlaging van de gemeentelijke belastingen van gemiddeld 20 procent. Daarnaast heeft het college voldoende financiële ruimte gevonden om in de komende jaren voorgenomen projecten uit te voeren en zelfs op een aantal beleidsterreinen extra impulsen te geven.

Ondanks de bezuinigingen die het Rijk aan de gemeenten oplegt, is het de gemeente Coevorden gelukt de begroting met een positief saldo te sluiten en ruimte te houden voor nieuw beleid. Dit is te danken aan het voeren van een evenwichtig financieel beleid. Daarnaast maakt Coevorden zich in VNG-verband sterk voor het standpunt om lokale overheden voldoende financiële speelruimte te laten houden. Ondanks dat er ruimte voor nieuw beleid is, is er nog niet voor alle projecten voldoende geld.

Terug- en vooruitblik
Het opstellen van de begroting voor 2006 is het moment om terug te blikken op de afgelopen bestuursperiode en vooruit te kijken naar de nieuwe termijn. In de afgelopen vier jaar is veel gerealiseerd: het Centrumplan in Coevorden ging van start met de sanering van het BOGAS-terrein, in Sleen is fors geïnvesteerd in het nieuwe dorpscentrum en is het Multifunctionele Centrum De Brink gerealiseerd. De reconstructie van de Aelderstraat in Aalden is bijna afgerond en de Brede School in Dalerpeel is in de steigers gezet. Ook voor de komende bestuursperiode staat een aantal grote projecten op de agenda, waarvoor steeds financiële ruimte is gereserveerd. De uitvoering van het Wensbeeld voor het centrum van Coevorden, de bouw van een nieuw multifunctioneel gemeentehuis, en de aanpak van de Krimweg zijn daarvan voorbeelden.

Extra impulsen
Extra financiële impulsen zijn er ook. Op diverse beleidsterreinen is het wenselijk om in de komende jaren extra te investeren. Daarvoor is ruimte gevonden. Voor veiligheid is volgend jaar extra geld beschikbaar om onder meer het oefenbeleid van de brandweer op gewenst niveau te krijgen: 200.000 euro. Voor onderwijs is 300.000 euro extra beschikbaar onder meer voor de verzelfstandiging van het openbaar onderwijs en het onderhoud van gebouwen. Met ingang van 2007 is voor de revitalisering van na-oorlogse wijken jaarlijks 200.000 euro begroot. De stad Coevorden heeft een aantal na-oorlogse wijken waar sprake is van ruimtelijke en/of sociale problemen. Na de eerdere succesvolle aanpak van de wijk Tuindorp, staat nu de aanpak van wijk Binnenvree op stapel. Verder is een extra impuls gewenst voor de uitvoering van de Wet Werk en Bijstand (WWB). De budgetten hiervoor zijn ontoereikend; de gemeente Coevorden wil de overschrijding hiervan dan ook terugdringen door de instroom van nieuwe werkzoekenden te verminderen en de uitstroom van WWB-gerechtigden te bevorderen. Hiervoor is een aantal maatregelen bedacht, waarvoor samen 750.000 euro beschikbaar is.

Belastingdruk
Uitgangspunt voor het college van B en W is nog steeds dat Coevorden tot de middengroep van Drenthe wil behoren als het gaat om lokale belastingtarieven, waarbij ook de voorwaarde gesteld is dat er ruimte moet blijven voor nieuw beleid. In de begroting voor 2006 zijn deze wensen gerealiseerd: de belastingen voor burgers kunnen worden verlaagd, terwijl er toch voldoende ruimte is voor uitvoering van plannen.

Onroerende Zaakbelasting Met het afschaffen van het gebruikersgedeelte van de OZB woningen komt deze aanslag voor veel huishoudens te vervallen. Dit leidt tot een aanzienlijke lastenverlichting voor alle gebruikers van woningen. Op basis van de perspectiefnota 2005 zijn de ramingen voor de OZB met EUR 60.000 verhoogd. Dit komt neer op een stijging van het tarief van 1,5% voor eigenaren.

Afvalstoffenheffing
De afvalstoffenheffing in de gemeente Coevorden kan worden verlaagd met EUR 6,25 als gevolg van de fusie van de reinigingsdiensten van Coevorden, Emmen en Hoogeveen. De afvalstoffenheffing voor 2006 bedraagt EUR 215,35 (éénpersoonshuishouding) en EUR 260,55 (meerpersoonshuishouding). Op termijn kunnen de tarieven volgens de prognose verder neerwaarts bijgesteld worden.

Rioolrechten
Het college stelt voor om de tarieven voor de rioolrechten niet te verhogen en deze vast te stellen op EUR 132,75 (waterverbruik
Leges
In de Perspectiefnota 2005 is al aangegeven dat de gemeente Coevorden het zogenaamde profijtbeginsel meer wil toepassen. In het algemeen worden de tarieven niet verhoogd. Een uitzondering hierop is het tarief voor een bouwvergunning. Het tot nu toe gehanteerde tarief voor een bouwvergunning behoort tot de allerlaagste in Nederland. Omdat dit tarief echter niet voldoet aan het profijtbeginsel (degene die de bouwvergunning aanvraagt, betaalt de kosten ervoor) worden de leges voor bouwvergunningen verhoogd (zie tabel hieronder). Het college vindt deze verhoging verantwoord omdat het nieuwe tarief in Coevorden nog steeds tot de laagste in Nederland behoort.

Gemiddelde in NederlandVer. Eigen Huis (2004) EUR 2.814.01 Gemeente TytsjerksteradielLaagste uit onderzoek EUR 1.716,00 Gemeente RijnwoudeHoogste uit onderzoek EUR 5.519,00 Coevorden 2005 EUR 1.261,00 Coevorden 2006 EUR 1.765,40

Besluitvorming
In de maand november worden de begroting en de meerjarenraming in de raadscommissies behandeld. De gemeenteraad bespreekt deze stukken in de raadsvergadering van donderdag 10 november aanstaande.