PERSBERICHT - 2005-10-04

Nieuwe jeugdstrip "Arin" gepresenteerd

Aanstaande vrijdag wordt in het Hunebedcentrum te Borger een nieuwe stripreeks gepresenteerd: "Arin en het Volk van de Hunebedbouwers." De strip is ontstaan uit een initiatief van Hein Klompmaker, directeur van dit centrum. Het eerste verhaal "De Gebroken Beker" was nog een éénmalig experiment, maar met het nieuwe deel "De Huilende Steen" is de aanzet gegeven voor een echte serie. Deel 3 is inmiddels in voorbereiding.

De makers van Arin, tekenaar Roelof Wijtsma en schrijver Frans Le Roux hopen hiermee de jeugd weer terug winnen voor het spannende stripverhaal. Ooit was dit een veelgelezen genre met als toppers Eric de Noorman, Kapitein Rob en Dick Bos. Maar nieuwe Nederlandse series bleven uit. Frans Le Roux: "De kinderkamers staan vol met Donald Duck en Suske en Wiske, en daarnaast zie je helemaal niks. Het fenomeen realistische strip is zelfs voor veel kinderen onbekend. Het wordt hoog tijd om daar verandering in te brengen"
De stripverhalen gaan over Arin, een jongen die leeft temidden van het alleroudste cultuurvolk van Europa. Vele eeuwen voor de Egyptenaren en de Romeinen woonde er in Noord-Europa een boerenbeschaving van behoorlijk hoog niveau. Dat is terug te vinden uit de opgravingen die in Drenthe, Noord Duitsland en Denemarken zijn gedaan. Wetenschappers hebben uit de schaarse sporen volledige dorpen weten te reconstrueren, compleet met degelijk gebouwde woningen, akkers en omheiningen. Het bekendst zijn natuurlijk de hunebedden, geheimzinnige bouwsels waarvan tot nu toe niemand de precieze bedoeling kent.
In het nieuwe album "De Huilende Steen" zijn de Hunebedbouwers wanhopig op zoek naar een nieuwevestigingsplaats. Daarbij kunnen ze de hulp van Artika, de Stergodin goed gebruiken. Maar Artika's schatten wekken de hebzucht op en leiden uiteindelijk tot slavernij voor de Hunebedbouwers. Aan Arin de taak om zijn volk te bevrijden.

Hoewel de verhalen helemaal op fantasie berusten wordt er wel telkens uitgegaan van een historisch gegeven, zoals in het nieuwste deel de vondst van koperen sieraden in een hunebed. De geleerden breken nog steeds hun hoofd over deze raadselachtige kopervondst uit het stenen tijdperk.

(uitgave Edu'Actief Meppel, verspreiding: Sylvester 's Hertogenbosch, ISBN 90-6053-506-5)