FNV

Enquête onder werksters en madammen

Hoeveel verdienen huishoudelijke hulpen werkelijk? En houden hun werkgevers zich aan de wet? De FNV heeft daarover een vragenlijst op internet gezet voor werksters en hun madammen.

"We hebben het vermoeden dat de situatie onder huishoudelijke hulpen niet zo rooskleurig is", zegt FNV-beleidsmedewerker Leontine Bijleveld. "Ik denk dat een hoop werkgevers zich wel aan de wet willen houden, maar dat ze niet op de hoogte zijn. Waarom zouden werkster niet evenveel verdienen als alfahulpen in de thuiszorg? Doorbetaling bij vakantie en ziekte gebeurt vaak niet en dat moet wel veranderen."

De FNV heeft een brochure gepubliceerd met de beste tips voor huishoudelijk personeel en een voorbeeldcontract. Daarin staat ook de inzet van de FNV: dat werksters onder de CAO Thuiszorg gaan vallen, waardoor ze als normale werknemers worden behandeld. De Tweede Kamer wil er nog niet aan, omdat het te duur zou zijn. Terwijl iedereen erkent dat huishoudelijke hulpen een belangrijke maatschappelijke functie vervullen.

De FNV presenteert de brochure en een tussenstand van de enquête tijdens de vrouwenmanifestatie Women Inc. op 24 september. 'Globaliseer samen met je werkster' is de titel van het debat dat in de ochtend plaatsvindt.

14 september 2005