Gemeente Rotterdam

Rotterdam wil jaarlijks 50 miljoen euro besteden aan praktijkgericht onderwijs. De Rotterdamse instellingen in het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs hebben een gezamenlijke visie ontwikkeld die nadrukklijk inzet op praktijkgericht onderwijs. Belangrijk element hierbij is de aanpassing van de schoolhuisvesting. De gemeente Rotterdam steunt de instellingen in deze ambitie en trekt er extra geld voor uit. Als de raad akkoord gaat wordt in de periode 2005-2009 ruim 200 miljoen euro geïnvesteerd in schoolgebouwen voor het primair, voortgezet en speciaal onderwijs.

De schoolbesturen in het voortgezet onderwijs (BOOR, CVO en LMC) en in het middelbaar beroepsonderwijs (Albeda College en Zadkine) overhandigden hun visie op onderwijshuisvesting maandag aan wethouder Geluk (Onderwijs en Integratie). Ze willen daarmee samen de kwaliteit in het onderwijs verhogen en problemen zoals spijbelen en voortijdig schoolverlaten bestrijden. Een dergelijke samenwerking was er niet eerder. De scholen vinden dat hun duizenden leerlingen in de leeftijd van 12 tot 18 jaar recht hebben op moderne, eigentijdse huisvesting. Huisvesting die leidt tot betere prestaties en een hoger rendement, die veilig is en waar leerlingen het naar hun zin hebben.

Rendement verhogen
De schoolbesturen voor voortgezet onderwijs en de ROC's willen het rendement van hun opleidingen de komende vier jaar met 50 procent verhogen. De doelstelling is het totaal aantal schoolverlaters in de leeftijd van 17 tot 23 jaar terug te brengen met 30 procent in 2006. Ze willen leerlingen de ruimte bieden een vak te leren, praktijkervaring op te laten doen en vaardigheden bij te brengen die in hun carrière van pas komen. Om die leer/werkervaring op te doen is eigentijdse huisvesting gewenst: leerwerkplaatsen waar scholieren gericht kunnen werken aan vaardigheden die ze in hun latere beroep nodig hebben. Praktijkgericht onderwijs betekent verschillende rollen voor de leraar, andere leermaterialen, maar vooral ook een ander gebruik van het schoolgebouw.

Onderwijshuisvesting prioriteit
Het Rotterdamse College van B en W steunt de instellingen in hun ambitie om de basis van de Rotterdamse beroepsbevolking te versterken en te zorgen dat leerlingen een diploma halen. Investeren in onderwijshuisvesting is een collegeprioriteit. In totaal wordt, mits de raad akkoord gaat, in de periode 2005-2009 ruim 200 miljoen euro geïnvesteerd in schoolgebouwen voor het primair, voortgezet en speciaal onderwijs. Een belangrijk accent ligt bij het voortgezet onderwijs, vooral bij het vmbo. Het College van B en W wil dat in 2010 alle vmbo-scholen zijn aangepast aan de eisen die praktijkgericht onderwijs stelt.

Bron: Bestuursdienst, 04-10-2005

[s?rotterdam.Openbaar_60327.OTAP_RDM Content
ite_250003.Bestuursdienst_250055.Directie
AZ_2029887.Concerncommunicatie_2029890.Nieuwsbericht_2032005.Onderwijs en Jeugd_2032482.Rotterdam kiest voor_2078458]