Gemeente Dordrecht

Dordrecht experimenteert met nieuwe stemwijze

Stemmen in een willekeurig stemlokaal

Dordtenaren kunnen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 zelf kiezen waar ze gaan stemmen in Dordrecht. De Experimentenwet Kiezen Op Afstand biedt gemeenten de mogelijkheid om met deze nieuwe stemwijze ervaring op te doen. Naar verwachting zal in 2007 het stemmen in een willekeurig stemlokaal landelijk worden ingevoerd.

Als de gemeenteraad instemt, zal Dordrecht meedoen aan het project 'Stemmen in een Willekeurig Stemlokaal'. Doel van dit project is het stemproces te vergemakkelijken door het stemmen meer plaatsonafhankelijk te maken en de opkomst te bevorderen. Stemmen in een willekeurig stemlokaal houdt in dat elke kiesgerechtigde op de dag van de verkiezingen zijn stem kan uitbrengen in een stemlokaal naar keuze binnen de eigen gemeente. Dordrecht wil bij de gemeenteraadsverkiezingen op 7 maart 2006 alvast experimenteren met de nieuwe stemwijze, op voorwaarde dat de gemeenteraad hiermee instemt. De Experimentenwet Kiezen op Afstand biedt deze mogelijkheid.

Wijziging Kieswet
Met deze nieuwe stemwijze wijzigt de Kieswet. De nieuwe wet zal naar verwachting in 2007 ingaan bij de verkiezingen van de Tweede Kamer. Dan zijn gemeenten verplicht de kiezers te laten stemmen in een stemlokaal naar keuze.

Voorgeschiedenis
Het project 'S! temmen in een Willekeurig Stemloka al' is een initiatief van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het project maakt deel uit van het project 'Kiezen op afstand' dat het ministerie van BZK in 2000 is gestart. Bij de verkiezingen voor het Europese Parlement in 2004 en bij het referendum over de Europese Grondwet in 2005 is ervaring opgedaan met de nieuwe stemwijze. Vier gemeenten, te weten Assen, Deventer, Heerlen en Nieuwegein, hebben hiermee geëxperimenteerd en zeer goede ervaringen opgedaan.

Dordrecht, 4 oktober 2005

Redactie
Judith Punt
Communicatie

telefoon (078) 639 6552
email ji.punt@dordrecht.nl

Informatie
Kees Heijstek
Burgerzaken
telefoon (078) 639 6323