Ingezonden persbericht


Persbericht

Nummer 088-AX

Datum 4 oktober 2005

Functioneringssluiting Maeslantkering zonder problemen verlopen


3.000 mensen aanwezig tijdens functioneringssluiting op 1 oktober 2005

Hoek van Holland - De functioneringssluiting van de Maeslantkering en de Hartelkering is goed verlopen. Op zaterdag 1 oktober was er een functioneringssluiting waarbij alle onderdelen werden getest en de Maeslantkering helemaal dichtging. Tegelijk met de sluiting van de Maeslantkering sloot ook de Hartelkering het Hartelkanaal af. De Hartelkering en Maeslantkering vormen samen namelijk de Europoortkering. Beide keringen beschermen ongeveer 1 miljoen mensen in Rotterdam en omgeving tegen een stormvloed die gemiddeld eens in de vijf tot zeven jaar voorkomt. Er waren op zaterdag ongeveer 3.000 bezoekers die hebben kunnen genieten van dit indrukwekkende schouwspel.

Rijkswaterstaat blikt terug op een geslaagde functioneringssluiting, deze is naar tevredenheid verlopen. Deze testsluiting moet garanderen dat de Maeslantkering en de Hartelkering (samen de Europoortkering) ook het komende jaar goed werken. De sluiting is iets eerder begonnen dan gepland, dit kwam doordat er meer waterafvoer was dan verwacht en er was een westenwind die het water wat opstuwde. Rond 13.20 uur voeren de kerende wanden uit en om 13.50 uur begonnen de kerende wanden met afzinken. Dit duurde ongeveer twee uur. Om 17.40 werd het water uit de kerende wanden gepompt en begonnen ze te drijven. Zaterdagnacht zijn de kerende wanden weer teruggevaren in het dok.

Wandelende informatiepunten
Tijdens de sluiting gaven gidsen van het Keringhuis op diverse punten uitleg over het sluitproces. Veel bezoekers hebben een rondleiding gevolgd in het Keringhuis en op het terrein van de Maeslantkering. Dit jaar was er een gratis pendeldienst die tussen station Hoek van Holland Haven en het Keringhuis reed. Veel bezoekers maakten hier gebruik van.

Toegang gratis bij het Keringhuis
Het Keringhuis, Publiekscentrum Water in Zuid-Holland, is een leuk en leerzaam informatiecentrum waar je meer te weten kunt komen over water(beheer) en over de Maeslantkering. De toegang tot het informatiecentrum is gratis. De openingstijden zijn maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur, op zaterdag, zon- en feestdagen van 11.00 tot 17.00 uur. Reserveren voor rondleidingen is noodzakelijk, telefonisch (0174-511222) of per e-mail (keringhuis@podium.nl). Het Keringhuis is het hele jaar door geopend, behalve op 25 en 31 december en op 1 januari.

Over de Maeslantkering
De Maeslantkering is een opvallend baken langs de Nieuwe Waterweg; imposante witte constructies torenen uit boven het vlakke land bij Hoek van Holland. De kering heeft twee waterkerende 'deuren', die bij stormvloed in één keer de 360 meter brede Nieuwe Waterweg afsluiten. De deuren zijn bij normaal weer geparkeerd in dokken in de oevers en laten zeeschepen ongehinderd passeren. Eén vakwerkarm van de kering met betonfundatie is ongeveer even lang als de 300 meter hoge Eiffeltoren. Nooit eerder is er een stormvloedkering gebouwd met zulke grote beweegbare onderdelen. Met de bouw van de Maeslantkering en andere aanvullende verdedigingswerken tegen het water is het sluitstuk geleverd van de Deltawerken, het plan om Nederland te beschermen tegen de zee.

Het Keringhuis, Publiekscentrum Water
Nieuw Oranjekanaal 139
3151 XL Hoek van Holland
telefoon: 0174-511222
email: keringhuis@podium.nl
internet: www.keringhuis.nl



Ingezonden persbericht