Ingezonden persbericht

Persbericht

Onderzoek Aon Nederland: Werkgever informeert slecht over secundaire arbeidsvoorwaarden

Rotterdam, 4 oktober 2005 - Nederlandse werknemers hebben geen flauw idee welke secundaire (verzekerbare) arbeidsvoorwaarden voor hen gelden (61%). En dat, terwijl ze aan dit soort voorwaarden (pensioen, ziektekosten, WAO-hiaat etc.) veel waarde hechten (78%). Dit zijn de resultaten uit een onderzoek van Aon Consulting, onderdeel van Aon Nederland. Eén op de drie werknemers wordt over dit onderwerp nooit geïnformeerd door de werkgever en bijna de helft (48%) slechts één keer per jaar. Voor ruim de helft van de werknemers is deze frequentie onvoldoende. Daarnaast is voor 30% de informatie over de verzekerbare secundaire arbeidsvoorwaarden niet te begrijpen.

"We staan aan de vooravond van de intrede van het nieuwe ziektekostenstelsel en allerlei veranderingen in de secundaire arbeidsvoorwaarden. De acceptatie van en het begrip voor deze nieuwe regelingen onder werknemers hangt sterk af van de informatievoorziening door de werkgever. Is die niet goed, dan leidt dat onherroepelijk tot ontevreden werknemers," zegt Reinier Hinse, Directievoorzitter van Aon Consulting.

Belangrijker dan doorgroeien
Eén op de drie werknemers (30%) plaatst de verzekerbare secundaire arbeidsvoorwaarden in de top drie van belangrijkste factoren bij het kiezen van een nieuwe baan. Ze vinden deze voorwaarden zelfs belangrijker dan doorgroeimogelijkheden, het aantal vakantiedagen en de reputatie van het bedrijf. Maar liefst 88% van de werknemers geeft dan ook te kennen graag door de werkgever op de hoogte te worden gehouden over de verzekerbare secundaire arbeidsvoorwaarden.

Als logisch gevolg van de onwetendheid over de verzekerbare secundaire arbeidsvoorwaarden, blijft voor werknemers ook de hoogte van de financiële bijdrage van werkgevers hierin onopgemerkt. Zo denkt ruim de helft van de werknemers dat de bijdrage van de werkgever onder de 10% van zijn/haar bruto jaarinkomen ligt. Een berekening van Aon Consulting wijst echter uit dat de feitelijke bijdrage van werkgevers aan de verzekerbare secundaire arbeidsvoorwaarden van hun werknemers gemiddeld 27%* van het bruto jaarinkomen per werknemer bedraagt.

"Veel werkgevers blijken hun personeel een meer dan uitstekend pakket aan Employee Benefits te bieden. Echter, doordat de communicatie hierover veelal onderbelicht blijft, doen de werkgevers zich vaak te kort. De winst ligt daarom niet zozeer in het optimaliseren van de arbeidsvoorwaarden, maar meer in het opstarten van adequate communicatie hierover", aldus Reinier Hinse.


*Hierbij dient in ogenschouw te worden genomen dat dit percentage kan verschillen per werkgever. Een en ander is afhankelijk van het pakket Employee Benefits alsmede het beleid inzake de werkgeversbijdrage en de opbouw van het personeelsbestand.

Voor het volledige onderzoeksrapport, zie http://www.online-pr.nl/docs.asp?customer_id=36

Einde
Over het onderzoek
In opdracht van Aon Consulting, onderdeel van Aon Nederland, is een onderzoek uitgevoerd naar de beleving van Employee Benefits onder 872 werknemers in Nederland, die minimaal 12 uur per week betaald werk verrichten bij een organisatie met 10 of meer medewerkers.

Aon Consulting
Aon Consulting adviseert cliënten over ontwerp en implementatie van arbeidsvoorwaarden-regelingen op terreinen zoals pensioen, gezondheid, ongevallen en arbeidsongeschiktheid. Aon Consulting is onderdeel van Aon Nederland, toonaangevend adviseur in risicomanagement, employee benefits en verzekeringen. In Nederland heeft Aon 12 vestigingen met 1.500 medewerkers. Het bedrijf maakt deel uit van Aon Corporation, Chicago, USA. Het wereldwijde Aon-netwerk omvat circa 500 kantoren in meer dan 120 landen en telt ruim 47.000 medewerkers. Hiermee is Aon één van de grotere financiële dienstverleners ter wereld. Aon Corporation is gespecialiseerd in financiële en verzekeringsdienstverlening en staat genoteerd aan de effectenbeurs van New York (NYSE). Meer informatie: http://www.aon.nl



Ingezonden persbericht