IEX Bull/Bear Enquête: Beleggers extreem optimistisch

Iex

Amsterdam, 4 oktober 2005

Persbericht

IEX Bull/Bear Enquête: Beleggers extreem optimistisch
Nederlands beleggersentiment oktober 2005

Het Nederlandse beleggersentiment bereikt voor oktober het hoogste niveau sinds november 2001. Dat blijkt uit de IEX Bull/Bear Enquête, die hoofd research van Bank Oyens & Van Eeghen en IEX-columnist Lukas Daalder maandelijks afneemt op de beleggerswebsite IEX.nl. Zijn IEX Bull/Bear Indicator bereikt met 55,4 een nieuw record. Een niveau van 50 is neutraal, waarbij de pessimisten op de beurs (bears) en de optimisten (bulls) elkaar in evenwicht houden.

Hoe verklaart Daalder het zonnige gemoed van beleggers? 'Investeerders zijn opgelucht dat de AEX het met plus 3,4% zo goed deed in de maand september, die te boek staat als de slechtste beursmaand. Bovendien zien ze na jaren eindelijk licht aan het eind van de donkere, economische tunnel. Zelfs in Japan is er na vijftien jaar van recessie en deflatie weer sprake van groei. De hoge olieprijs kan deze pret niet drukken.'

Het volledige artikel van Lukas Daalder is te lezen op: www.iex.nl/columns/columns artikel.asp?colid=20911

Meer informatie:
Lukas Daalder

06 - 525 13 271

Profs staan paf
De professionele, Nederlandse beleggers, die IEX-columnist en fondsmanager Corné van Zeijl van het SNS Nederland Aandelen Fonds ook maandelijks enquêteert over hun sentiment, zijn voor oktober ook optimistisch: 54% denkt dat de koersen verder stijgen en 16% verwacht juist een daling.
De optimisten wijzen op de lage waarderingen van aandelen. Bovendien verwachten ze dat de AEX verder doorstijgt na de technische doorbraak van 402.

Op de lange termijn zijn de profs nóg optimistischer dan ze al waren. Tweederde van hen rekent in het komende halfjaar op een stijgende beurs en slechts 8% denkt aan dalende koersen.

Het volledige artikel van Corné van Zeijl is te lezen op: www.iex.nl/columns/columns artikel.asp?colid=20905

Meer informatie:
Corné van Zeijl

06 - 53 43 4339


- ALGEMENE INFORMATIE -

IEX is met circa 250.000 leden de grootste financiële 'community' van Nederland. Via de website en diverse gratis nieuwsbrieven worden de abonnees continu op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen op de financiële markten, bedrijfsnieuws, adviezen van columnisten en de nieuwste beleggingsproducten.

Achtergrondinformatie (