Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 291

datum: 4 oktober 2005

Verkeersmaatregelen voor Berg Noord

Maatregelen moeten de verkeersveiligheid in de straten van de wijk Berg Noord in Amersfoort verbeteren. Het college van burgemeester en wethouders geeft hiermee uitvoering aan een verkeersplan dat deels in participatie is vastgesteld. Het plan gaat nu de inspraak in.

Verkeersmaatregelen
De verkeersmaatregelen bestaan uit een basispakket dat al eerder door het college is vastgesteld, aangevuld met een aantal extra maatregelen die uit het participatieoverleg naar voren zijn gekomen. Uitvoering van de extra maatregelen is mogelijk door subsidie van de provincie. De maatregelen hebben betrekking op de drukste routes in het gebied, namelijk op de route Emmalaan-Kon.Wilhelminalaan, op de Dr.Abraham Kuijperlaan en op de Prins Frederiklaan.

Op het kruispunt Kon. Wilhelminalaan - Emmalaan - Prins Frederiklaan - Dr. Abraham Kuijperlaan komt een rotonde met vrijliggende fietspaden. Deze maatregel zal de onduidelijke voorrangssituatie oplossen en de veiligheid voor alle verkeersdeelnemers aanzienlijk verbeteren. Voor het verlagen van de snelheid van het autoverkeer en het verbeteren van de oversteekbaarheid komt er een drempel bij de drukke fietsoversteek op de Kon.Wilhelminalaan ter hoogte van de Van Beuningenlaan en de Kon. Sophialaan.
Voor het verlagen van de snelheid van het autoverkeer en om de fietser een eigen strook te geven, komen er fietsstroken op de Emmalaan.

Op de Dr. Abraham Kuijperlaan wordt ter hoogte van de Van Limburg Stirumlaan het plateau verhoogd. Deze maatregel moet de snelheid van het autoverkeer verminderen omdat hier dagelijks veel scholieren oversteken. Verder krijgt de Dr. Abraham Kuijperlaan 2 extra drempels om de snelheid van het autoverkeer te remmen.

Op een deel van de Prins Frederiklaan komen fietsers regelmatig in de verdrukking. Tussen de toekomstige rotonde en de Bergkerk wordt de parkeersituatie aangepast en worden de bushaltes verplaatst.

Inspraakprocedure
De inspraak betreft drie onderdelen: de verkeersmaatregelen, de wijziging van het bestemmingsplan en de kap van 10 bomen. Voor de aanleg van de rotonde is een klein stukje gemeentelijk groen nodig. Via een artikel 19.2-procedure zal de bestemming worden aangepast. Verder zouden een tiental bomen moeten wijken om met name de aanleg van vrijliggende fietspaden bij de rotonde mogelijk te maken.

Voor deze drie onderdelen is er één gezamenlijke inspraakronde, waarbinnen schriftelijke bezwaren in kunnen worden gediend bij het college van burgemeester en wethouders. De inspraakperiode loopt van 13 oktober tot 24 november 2005. Het plan ligt dan 13 oktober en 24 november ter visie in de Informatiewinkel de Observant aan het Stadhuisplein. Op 27 oktober is er een inloopavond in de Bergkerk (Dr. Abraham Kuijperlaan 2) waar de gemeente nadere informatie over het voorlopige plan geeft. Deze inloopavond begint om 20.00 uur en sluit om 22.00 uur.

Informatie: Nandus van der Sluijs, communicatieadviseur Stedelijke Ontwikkeling en Beheer (SOB), telefoon 033 469 50 11 of e-mail n.vandersluijs@amersfoort.nl


---- --