Ingezonden persbericht

Samenwerking Rode Kruis en Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Glas-in-lood raam symbool

HOOGHALEN, 20051003 -- Het Nederlandse Rode Kruis en het Herinneringscentrum Kamp Westerbork gaan gezamenlijk de gegevens over de uit Nederland gedeporteerde joden voor de toekomst bewaren. Daarvoor zijn de bij het Rode Kruis aanwezige kaartenbakken tijdelijk overgebracht naar het Herinneringscentrum, waar ze worden gedigitaliseerd. Daarmee zijn de gegevens na bijna zestig jaar weer terug in Drenthe, waar ze ooit minutieus door ambtenaren van de gemeente Westerbork werden verzameld. Als dank voor het werk kreeg de gemeente in 1949 van het Nederlandse Rode Kruis een glas-in-loodraam. Een raam dat nu in langdurige bruikleen aan het Herinneringscentrum wordt gegeven: de cirkel is daarmee rond.


De officiële onthulling van het glas-in-loodraam is op dinsdag 4 oktober om 20.00 uur in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork en is in handen van wethouder
Mary Looman-Struijs van de gemeente Midden-Drenthe. Dr. Regina Grüter, hoofd Oorlogsnazorg Nederlandse Rode Kruis, houdt een lezing over de werkzaamheden die door haar afdeling worden verricht. Daarnaast wordt uitleg gegeven over de samenwerking tussen het Rode Kruis en het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Het glas-in-loodraam hing jarenlang in een metalen kast in de hal van het gemeentehuis Westerbork: een gebrandschilderd raam van de kunstenaar Nico Schrier met een afbeelding van een uitgeputte ter aarde geworpen man, die door een vrouwenfiguur een drinkbeker krijgt aangereikt. Het raam is in 1949 geschonken door het Nederlandse Rode Kruis aan de gemeente Westerbork. Het ging om een dankbetuiging 'Voor het voortreffelijke werk dat door de ambtenaren gedaan is ten aanzien van de verzameling van gegevens van gedeporteerde joden'.
Bij de verbouwing van het voormalig gemeentehuis in Westerbork werd - om het raam niet verloren te laten gaan - besloten het onder te brengen in de kelders van het huidige gemeentehuis te Beilen. Vervolgens kwam het gemeentebestuur op het idee het raam in langdurige bruikleen te geven aan het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Net als destijds de gemeente verzamelt het Herinneringscentrum gegevens over gedeporteerde joden. Maar nu biedt de moderne techniek een helpende hand: onder de noemer Een Naam en een Gezicht is een database ontwikkeld, waarmee alle namen van slachtoffers daadwerkelijk een gezicht gaan krijgen.

Een gezicht dat niet alleen is samengesteld uit foto's, maar ook uit herinneringen van familie en vrienden en vermeldingen in documenten. Die documenten zijn afkomstig uit het archief van de gemeente Midden-Drenthe, maar binnenkort ook uit die van het Nederlandse Rode Kruis.

Een groot aantal medewerkers is al geruime tijd bezig met de verwerking van de gegevens: zo is onlangs de invoer van de deportatielijsten vanuit kamp Westerbork afgerond. Ook is een overzicht beschikbaar van bij de gemeente aanwezige persoonskaarten. Verder bevat de database inmiddels meer dan tweeduizend foto's van slachtoffers: een aantal dat langzaam maar gestaag groeit.

Duidelijk is in ieder geval dat door het project Een Naam en een Gezicht nu al veel vaker gedetailleerde informatie gegeven kan worden over het lot van gedeporteerde joden.
En dat zal uiteindelijk door de samenwerking van het Nederlandse Rode Kruis en het Herinneringscentrum Kamp Westerbork alleen nog maar toenemen.




Herinneringscentrum Kamp Westerbork