Beesten eten mensen in Museon

Museon

Beesten eten mensen in Museon
Expositie 'Menseneters, ben jij bang voor de boze wolf?'

Uitnodiging voor de pers voor de opening op Dierendag:
Op dinsdag 4 oktober 2005 wordt de expositie om 9.00 uur op spectaculaire wijze geopend door Les Torrez, van Circus Toni Boltini, voor kinderen van het basisonderwijs, met zijn 'Reptielen, Krokodillen en Vogelspinnenshow'. Hij speelt dan een bloedstollende voorstelling voor 150 leerlingen uit het Basisonderwijs. De pers is hierbij van harte uitgenodigd. Indien u van deze invitatie gebruik wenst te maken kunt u dit doorgeven via e-mail aan ldjong@museon.nl

Persbericht

Vanaf 5 oktober 2005 is de tentoonstelling 'Menseneters, ben jij bang voor de boze wolf?' in het Haagse Museon te zien. Leeuwen, tijgers, krokodillen, haaien en wolven. Hoe gevaarlijk zijn ze? En hoe gevaarlijk zijn wij voor hen? Deze familie-expositie gaat over de betekenis van grote en gevaarlijke beesten voor de mens. Een avontuurlijke tocht door een spannend woud vol wilde dieren maakt het gevaar tot op de huid voelbaar. Toch is er niet alleen angst maar ook bewondering. En juist die combinatie maakt deze gevaarlijke dieren tot hoofdrolspelers in veel rituelen en mythen. Maar ook in het dagelijks leven lenen we graag hun machtige en vaak mooie imago: we lopen op panterschoenen, rijden in een Jaguar en stoppen een tijger in de tank.
De expositie is geschikt voor iedereen vanaf 6 jaar en is te bezoeken tot en met 4 juni 2006.

Angst en bewondering
Menseneters zijn angstaanjagend maar tegelijkertijd aantrekkelijk. Overal ter wereld krijgen deze dieren opmerkelijke talenten, specifieke eigenschappen en magische krachten toegedicht. Wolven bijvoorbeeld, worden vooral als eng, onbetrouwbaar en gevaarlijk gezien. In Europa heeft de angst en betrekkelijke last die men van deze dieren had, geleid tot jacht op alle mogelijke manieren. In andere delen van de wereld heeft de angst voor gevaarlijke dieren juist geleid tot een zekere bewondering. Menseneters belichamen zowel het kwade als het goede: angst, vernieling en dood, maar ook macht, status, overwinning en vruchtbaarheid. Zo werden de krachten van de krokodil in Egypte bewonderd en kreeg het dier een goddelijke status. Vorsten identificeren zich vaak met de kracht van de gevaarlijkste dieren om op die manier hun eigen macht te onderstrepen. In de expositie is te zien dat de kracht van tanden en klauwen van gevaarlijke dieren werd ingezet als magisch middel in oorlogen of om mensen te beschermen. Menseneters spelen dus wereldwijd een belangrijke rol in het dagelijkse en rituele leven van de mens. In de tentoonstelling is hiervan een groot aantal voorbeelden te zien. De bezoeker wordt door een spannend bos geleid waar hij oog in oog komt te staan met de wilde dieren. De expositie toont honderden voorwerpen uit alle culturen, zoals jachtkleding uit Europa, een haaienharnas van de Gilberteilanden, tronen uit Afrika, een schild met tijgerhuid van de Naga, amuletten, maskers, een jaguarpak uit Zuid-Amerika, een kroon met echte leeuwenmanen uit Ethiopie en de met tijgerstrepen beschilderde staart van een F 16 gevechtsvliegtuig.

Aan de slag
Bezoekers van 'Menseneters' worden op een interactieve wijze bij de tentoonstelling betrokken.
Er zijn films, spellen en verhalen en wie durft mag door de -namaak- krokodil kruipen en rituele voorwerpen bekijken, net zoals de Papoea kinderen dat doen als teken van volwassenheid. Aai een haai en voel voorzichtig aan zijn tanden. Bovendien is het mogelijk dierenmaskers en amuletten te maken van haaientanden in de Werkhoek. Een reuze wereldkaart vertelt waar al deze gevaarlijke dieren wonen. Voor de allerkleinsten is er een knuffelhoek waar leeuwen en tijgers kunnen worden aangeraakt.

Kinderboek
Bij de tentoonstelling verschijnt het kinderboek 'Menseneters; Koninklijke tijgers en heilige haaien', geschreven door de samenstellers van de tentoonstelling, Jet Bakels en Anne-Marie Boer, uitgeverij Leopold, prijs 15,95). Een boek vol verhalen, mythes en weetjes over mensenetende dieren. Lusten wolven wel Roodkapjes? Hoe verdedig je je tegen een woedende beer? Zorgen luipaarden in Afrika voor regen? Hoe komt het dat Tommy uit Sumatra een tijger heeft als grootvader?

Educatie en activiteiten
Naast de tentoonstelling verzorgt het Museon educatieve programma s voor groepen. Voor het programma van speciale activiteiten kan de website van het museum worden geraadpleegd. www.museon.nl

Samenwerking
De expositie is tot stand gekomen in samenwerking met cultureel antropologe Jet Bakels die onderzoek deed naar de betekenis van tijgerverhalen in Indonesië.

Voorzieningen
Het Museon is toegankelijk voor bezoekers met een rolstoel. In de omgeving is voldoende parkeergelegenheid, ook voor bussen.

Openingstijden
Het Museon is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. In de schoolvakanties (alle regio's) is het Museon ook op maandag geopend. 1e Kerstdag en Nieuwjaarsdag is het Museon gesloten.

Toegangsprijzen
Kinderen t/m 3 jaar: gratis / kinderen 4 t/m 11 jaar: 3,- / volwassenen: 6,- / 65+ Pashouders: 5,50
Museumkaart geldig. Groepskorting voor groepen van meer dan 20 personen mogelijk.

Museon
Stadhouderslaan 37
Den Haag
t. 070-3381338
e. info@museon.nl
www.museon.nl

Extra informatie
In de afgelopen 100 jaar is het Museon uitgegroeid tot één van de best bezochte populair wetenschappelijke musea in Nederland, waar kinderen en volwassenen worden gestimuleerd de wereld waarin zij leven onder de loep te nemen. Voor een interview met de inhoudelijk verantwoordelijke conservatoren, extra informatie of beeldmateriaal buiten hieronder genoemde publiciteitsfoto's wordt u vriendelijk verzocht contact op te nemen met het Museon, tel. 070-3381421 (e-mail: rdwinter@museon.nl) of tel. 070-3381432 (e-mail: jverhoeff@museon.nl). Publiciteitsfoto's zijn rechtenvrij te downloaden vanaf www.museon.nl