European Union



IP/05/1217

Brussel, 4 oktober 2005

Commissie start consumentenwebsite voor GSM-roamingkosten in Europa

De Europese Commissie is vandaag met een nieuwe website gestart die de consument moet helpen meer waar voor zijn geld te krijgen bij gebruik van zijn GSM in het buitenland. Daarom worden op de website roaming-tarieven van de GSM-exploitanten in alle 25 EU-lidstaten bekendgemaakt. Al in juli had eurocommissaris Viviane Reding deze nieuwe site aangekondigd, toen zij de hoge kosten van het gebruik van mobiele telefoons in het buitenland aan de kaak stelde en op een grotere transparantie van deze tarieven aandrong. Het is de bedoeling door tabellen met voorbeeldtarieven en directe links naar de mobiele exploitanten in de EU de consument een concrete indruk te geven van de tarieven waar hij op vakantie mee geconfronteerd kan worden en adviezen en tips te geven over hoe hij zijn telefoonrekening voor internationale gesprekken binnen de perken kan houden. Er zijn aanwijzingen dat de concurrentie na de aankondiging van deze website kort voor de zomervakantie voorzichtig op gang begint te komen, vooral doordat sommige exploitanten speciale vakantietarieven en andere tariefformules aanbieden.

"Alleen een goed geïnformeerde consument staat zijn mannetje", zei eurocommissaris voor informatiemaatschappij en media Viviane Reding. "In een tijd waarin we in Europa zo veel vooruitgang hebben geboekt bij andere telecommunicatiediensten, zijn de kosten van het gebruik van de GSM in het buitenland nog steeds onvoorstelbaar hoog. Daarom wil de Commissie met deze nieuwe website, die vandaag het licht ziet, de consument de informatie geven die hij nodig heeft om weloverwogen keuzes te maken, de concurrentie in de industrie stimuleren en eerlijkere en duidelijkere tarieven bevorderen".

Op de nieuwe website van de Commissie krijgt de consument voorbeelden van de tarieven voor een aantal bestemmingen van alle GSM-exploitanten in alle 25 lidstaten van de EU. Voor nadere bijzonderheden wordt de consument direct doorgelinkt naar de webpagina's met roaming-tarieven van de diverse GSM-exploitanten in de EU en naar andere nuttige sites. De site geeft ook advies over hoe de consument de meeste waar voor zijn geld kan krijgen, alsmede contactadressen waar hij met problemen of klachten terechtkan.

De nieuwe consumentenwebsite van de Commissie bevat geen uitputtende lijst van de duizenden verschillende tarieven in de EU, maar geeft in plaats daarvan een handig en uitgebreid overzicht van tarieven dat de consument een duidelijke indruk moet geven van de tarieven die hem op reis in Europa in rekening kunnen worden gebracht. De website geeft de stand van zaken van de roaming-tarieven van september 2005 en zal om de zes maanden worden bijgewerkt.

Dit initiatief van de Commissie wordt aangevuld door de activiteiten van de 25 nationale toezichthouders. Deze werken nauw samen met de diensten van de Commissie wanneer het gaat om roaming-tarieven en hebben onlangs aangekondigd in ERG-verband (Europese Groep van regelgevende instanties), de organisatie die belast is met de uniformiteit van de wetgeving in Europa, nieuwe maatregelen te willen treffen met het oog op transparantere internationale roaming-tarieven. Mevrouw Reding heeft daarom vandaag samen met Jørgen Abild Andersen, hoofd van de Deense toezichthouder en huidige voorzitter van de ERG, de nieuwe website van de Commissie gepresenteerd.

De Commissie verwacht dat het gecombineerde effect van deze Europese en nationale maatregelen de exploitanten zal stimuleren hun klanten gunstigere en eerlijkere tarieven aan te rekenen.

Achtergrond:

"Internationale roaming" is de mogelijkheid voor GSM-gebruikers om hun toestel op reis in het buitenland te gebruiken. Zij kunnen bellen en gebeld worden onder hetzelfde nummer als thuis. Daartoe sluiten de mobiele exploitanten internationale roaming-overeenkomsten met exploitanten in andere landen.

De Commissie is in 2000 begonnen met een breed onderzoek naar de kartelvorming in deze sector voor wat betreft de retail- en wholesale-roaming-tarieven in Europa omdat zij de indruk had dat deze te hoog lagen. Dit onderzoek heeft geleid tot de inleiding van aparte antitrustprocedures uit hoofde van de bepalingen van het EG-Verdrag inzake misbruik van een machtspositie (artikel 82) tegen GSM-exploitanten in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk wegens te hoge wholesale-tarieven voor internationale roaming. Deze procedures hebben al tot een aantal mededelingen van punten van bezwaar (zie IP/04/994 and IP/05/161) geleid, maar zijn nog niet afgerond. Bovendien onderzoekt de Commissie sinds 2004 twee strategische allianties die zijn opgericht om de internationale roaming-diensten te verbeteren ("Starmap" en "Freemove"), waarbij zij nagaat of deze zich aan de bepalingen van het EG-verdrag over beperkende handelspraktijken (artikel 81) houden.

Tegelijkertijd houdt de Commissie zich al met de internationale-roamingproblematiek bezig sinds december 2004, toen de ERG - de door de Commissie opgerichte groep van nationale toezichthouders voor telecommunicatie die de regelgeving voor elektronische communicatie in de gehele EU moet helpen coördineren - een onderzoek instelde naar de wholesale-tarieven voor internationale roaming die de mobiele exploitanten elkaar in rekening brengen (zie IP/04/1458).

Dit onderzoek is nog niet afgesloten en is in mei een nieuwe fase ingegaan toen de nationale regelgevingsinstanties op een ERG-vergadering tot een gemeenschappelijke aanpak besloten, op basis waarvan zij nu hun nationale markten analyseren. Zij zullen de Commissie te zijner tijd meedelen welke besluiten zij van plan zijn te nemen. Een van de conclusies van de ERG is dat "de eindgebruikerstarieven momenteel erg hoog liggen, terwijl een duidelijke rechtvaardiging daarvan ontbreekt"; zie

http://erg.eu.int/doc/whatsnew/reg_intens_wrk_intl_roaming_mtg.pdf.

In juli 2005 heeft eurocommissaris Reding laten weten van plan te zijn een website op te zetten om de consumententarieven voor internationale roaming transparanter te maken (zie IP/05/901). Deze website is het concrete Europese antwoord op de groeiende zorg over de onredelijk hoge tarieven voor internationale roaming.

Het adres van de nieuwe consumentenwebsite over roaming-tarieven luidt:

http://europa.eu.int/information_society/roaminghttp://europa.eu.int/i nformation_society/roaming

http://europa.eu.int/information_society/doc/factsheets/051-roaming.pd f

Zie ook MEMO/05/247.