Gemeente Amsterdam

Meer aandacht voor gehandicapten in het openbaar vervoer

4 oktober 2005
---


De Stichting Gehandicapten Overleg Amsterdam (SGOA) heeft op 4 oktober ervaringen van reizigers met een handicap aangeboden aan Mark van der Horst, wethouder Verkeer, Vervoer en Infrastructuur. Mark van der Horst, ook portefeuillehouder Openbaar Vervoer voor het Regionaal Orgaan Amsterdam (ROA), heeft de ervaringen in ontvangst genomen en kondigde een aantal concrete acties aan.

Quality scouts Wethouder Van der Horst neemt de ervaringen van de reizigers serieus: "Er is al veel gedaan om het openbaar vervoer toegankelijker te maken voor reizigers met een handicap. Er voldoen nu ongeveer 150 van de 480 tramhalten in Amsterdam aan de toegankelijkheidsnormen, en de ophoging van nog eens 41 halten wordt voorbereid. Ook het nieuwe busstation IJsei, aan de achterkant van Centraal Station, krijgt verhoogde halten. Totdat het hele OV toegankelijk is, vind ik eigenlijk dat gehandicapten met korting, bijvoorbeeld met een roze strippenkaart, moeten kunnen reizen."

Momenteel worden alle halten in Amsterdam en de regio onder de loep genomen. Deze inventarisatie wordt gebruikt voor een actieplan, dat concreet invulling geeft aan het beleidskader Toegankelijkheid OV. De ervaringen van de reizigers zijn hierbij belangrijk, omdat die een goed beeld geven van waar het om gaat. Wethouder Van der Horst stelt daarom voor om een systeem van quality scouts op te zetten, waarbij zeker aandacht zal zijn voor gehandicapte reizigers. Deze `burgerinspecteurs' kunnen meedenken over verbeteringen in het openbaar vervoer.

Pb-174