Ingezonden persbericht




Het aftellen naar Xbox 360 is begonnen op X05

Next-generation gaming is waar het allemaal om draait, de komende feestdagen

Schiphol-Rijk, 4 oktober 2005 - De Westergasfabriek te Amsterdam is op 4 en 5 oktober omgetoverd tot het spectaculaire decor voor X05, het wereldwijde industrie-evenement voor de Xbox 360, het nieuwe games- en entertainmentsysteem van Microsoft. Ruim 1000 vertegenwoordigers van de industrie en de pers kregen het laatste nieuws te horen over de Xbox 360, die op 2 december in Europa wordt gelanceerd. Het feit dat deze uiterst van het X0-event in Nederland plaatsvond, werd nog eens onderstreept met een speciaal beschilderde 'Nederlandse' Xbox 360.

Tijdens X05 werden diverse aankondigingen gedaan, die aantonen dat Xbox - en de verschillende partners - klaar zijn om gaming en entertainment radicaal te veranderen met het next-generation games- en entertainmentsysteem, de Xbox 360. Het belangrijkste nieuws tijdens X05 ging over games. Niet alleen werd bekendgemaakt welke titels tijdens de komende feestdagen voor Xbox 360 verkrijgbaar zullen zijn, ook werd een aantal van de ruim 200 in ontwikkeling zijnde Xbox-360 games getoond.

Peter Moore, corporate vice president of Worldwide Marketing and Publishing voor Xbox bij Microsoft, bevestigde de aankondiging van vandaag door Universal Studios, dat drievoudige Oscar-winnaars Peter Jackson en Fran Walsh de film 'Halo' zullen produceren. Deze film zal gebaseerd zijn op de ongekend populaire game van Microsoft. Deze alliantie tussen Universal Studios, 20th Century Fox, Microsoft en Peter Jackson en Fran Walsh, is een belangrijke stap voorwaarts op het gebied van filmproductie. 'Halo' zal profiteren van de ervaring en de middelen van de filmstudios, van Microsofts vooruitstrevende visie en van Jackson's en Walsh's creatieve vermogens en expertise in zowel traditionele cinematografie als digitale technologieën.

Electronic Arts (EA) Executive Vice President and General Manager of International Publishing Gerhard Florin kondigde de exclusieve Xbox 360-titel 'FIFA 06: Road to FIFA World Cup' aan. Verder bevestigde hij dat 'Godfather', 'Burnout', 'Battlefield' en de nieuwe franchise 'Superman' spoedig voor de Xbox 360 zullen verschijnen. Ubisoft Entertainment kondigde tijdens X05 de terugkeer van Sam Fisher in 'Splinter Cell 4' aan. Id Software CEO Todd Hollenshead maakte bekend dat 'Castle Wolfenstein' voor Xbox 360 momenteel in ontwikkeling is.

"Dit is het begin van een nieuw tijdperk op het gebied van interactief entertainment", zegt Florin. "De gecombineerde kracht van de Xbox 360 en innovaties van EA op het gebied van graphics, animatie en gameplay, betekent dat consumenten kunnen uitzien naar ongekende vormen van interactie in hun games. EA heeft ruim 20 games in ontwikkeling voor de Xbox 360 en ondersteunt de lancering van de Xbox 360 met nieuwe titels in bekende franchises als 'Need for Speed', 'FIFA', NBA Live', 'Tiger Woods' en 'Madden NFL'. Dit X05-event is een prachtige showcase van de geweldige mogelijkheden op het gebied van digitaal entertainment die we tegemoet kunnen zien."

Tijdens de persbijeenkomst demonstreerde Xbox Vice President J Allard de naadloze integratie met en de nieuwe mogelijkheden van Xbox Live op de Xbox 360, die de volgende generatie online gaming en online entertainment inluidt. Hij liet de vele nieuwe mogelijkheden van Xbox Live zien, bijvoorbeeld om games te personaliseren door op Xbox Live Marketplace nieuwe auto-onderdelen te kopen voor Project Gotham Racing 3, de nieuwe Family Settings en Enhanced Matchmaking. Deze laatste functie zorgt ervoor dat gamers altijd tegen tegenstanders van vergelijkbaar niveau spelen. Ook liet Allard zien hoe de Xbox 360 samenwerkt met andere apparaten, bijvoorbeeld om muziek af te spelen van een iPod.

Hollandse Xbox 360
Ter gelegenheid van het feit dat X05 in Nederland werd gehouden, heeft kunstenaar Adri Dijkhorst een Xbox 360 console volledig beschilderd met Nederlandse motieven, met de oer-hollandse koe als het centrale thema. Deze 'Hollandse Xbox 360' nam een prominente plaats in bij de ingang van het X05-terrein.

De allerbeste games
Eerdere X0-events behoorden altijd tot de gaming-hoogtepunten van het jaar en X05 was geen uitzondering. Bekende uitgevers kondigden exclusieve titels voor de Xbox 360 aan, evenals nieuwe toevoegingen op bestaande gamesfranchises. Deze feestdagen kunnen gamers kiezen uit een uitgebreide reeks titels en genres die de kracht van het nieuwe platform demonstreren, waaronder: 'Perfect Dark Zero' en 'Kameo: Elements of Power' (Rare), 'Project Gotham Racing 3' (Bizarre Creations) en 'Dead or Alive 4' (Tecmo).

Tot de overige exclusieve Xbox 360-titels die tijdens X05 werden aangekondigd, behoren: 'Crackdown' (Microsoft Games Studios en Real-Time Worlds), 'Too Human' (Microsoft Games Studios en Silicon Knights), 'Mass Effect' (Microsoft Games Studios en Bioware) en 'FIFA 06: Road to FIFA World Cup' (Electronic Arts).

Verder werd een aantal nieuwe titels in bekende gamesfranchises voor het eerst aangekondigd: 'Lara Croft Tomb Raider: Legends' (Eidos Interactive), 'Splinter Cell 4' (Ubisoft Entertainment), 'Castle Wolfenstein' (id Software) en 'Superman' (Electronic Arts). Al deze games zullen er op de Xbox 360 beter uitzien dan ooit.

Robbie Bach, president van de Entertainment and Devices Division en chief Xbox officer bij Microsoft, zegt: "Xbox 360 is 's werelds krachtigste high definition games- en entertainmentsysteem, met de allerbeste games en de volgende generatie Xbox Live. Daarnaast is het apparaat het ultieme centrum voor digitaal entertainment in huis, waarop consumenten hun digitale camera's, draagbare muziekplayers en op Windows XP gebaseerde PC's kunnen aansluiten voor een ongeëvenaarde entertainmentbeleving."

Noten voor de redactie:

* Foto's van de 'Hollandse Xbox 360' van Adri Dijkhorst is te vinden op www.mcsonline.nl/pers; * Meer informatie over X05 is te vinden op: http://www.xo5amsterdam.com/press; * Overig beeldmateriaal en informatie over Xbox, Xbox 360, Xbox Live, Xbox games en Windows games zijn te vinden op http://www.msgamestudios.nl/xbox/ (deze webadressen zijn niet bedoeld voor publicatie).

Over Xbox en Xbox 360
Microsoft zorgde in november 2001 voor een revolutie in de gamesindustrie met de lancering van de Xbox (www.xbox.com), het eerste generatie games- en entertainmentsysteem dat nu in 26 landen over de hele wereld wordt verkocht. Dit najaar introduceert Microsoft het next-generation systeem, de Xbox 360, in Europa, Japan, en Noord Amerika, in 2006 gevolgd door Australië, Colombia, Hong Kong, Korea, Mexico, Nieuw Zeeland, Singapore en Taiwan. Xbox 360 is het krachtigste games- en entertainmentsysteem, met de beste games, de volgende generatie van de Xbox Live online gamingdienst en unieke digitale entertainmentbelevingen waarin de gamer centraal staat.

Over Xbox Live
Xbox Live brengt gamers uit de hele wereld bijeen, is nu beschikbaar in 24 landen en telt ruim 2 miljoen leden. Het is 's werelds enige wereldwijde online dienst voor games en entertainment voor spelconsoles. Deze unieke dienst biedt de beste online games, intelligente koppeling van gamers, exclusieve programma's, toernooien en integratie met Xbox.com.

Microsoft
Microsoft (NASDAQ: MSFT) is opgericht in 1975 en is een bekend innovator op het gebied van software, diensten en technologie voor zowel zakelijk als persoonlijk computergebruik. Het bedrijf levert een brede reeks aan oplossingen en diensten die mensen en organisaties overal ter wereld in staat stelt hun ambities te verwezenlijken.