Gemeente Ede

nummer 156 / Ede, 23 augustus 2005

Opening parkeergarage en winkelcentrum gaat gewoon door op 6 oktober College besluit tot vervanging ondergrond Markt

Door ondermeer de extreme regenval in de afgelopen weken is de ondergrond van de Markt in Ede Centrum niet voldoende hard geworden. De ondergrond, bestaande uit cementgranulaat en piepschuim, moet daarom worden vervangen. Deze tegenslag in de werkzaamheden heeft echter geen gevolgen voor de opening van de nieuwe parkeergarage en het nieuwe winkelcentrum. De geplande opening op 6 oktober gaat gewoon door. Het Marktplein zal nu enkele weken later gereed zijn.

Woensdag 24 augustus begint de aannemer met het afvoeren van de afdeklaag. Het is op dit moment nog niet bekend hoe groot de schade is en of de verzekering deze dekt. Zeker is wel dat er met het dak van de parkeergarage niets aan de hand is. Het gaat om de laag tussen het dak van de parkeergarage en de bestrating van de Markt. Om hoogteverschillen te overbruggen is piepschuim gebruikt, een licht materiaal dat het dak niet belast. In eerste instantie is in juli een klein gedeelte verhard met zand en puingranulaat, maar al snel bleek dat er spoorvorming optrad waardoor bestrating niet mogelijk was.

Daarom is toen besloten om het puingranulaat te vervangen door het veel hardere cementgranulaat. Door de aanhoudende regenval gedurende de afgelopen weken is dit materiaal echter niet voldoende uitgehard. Na technisch onderzoek werd duidelijk dat het cementgranulaat in deze staat niet meer bruikbaar is als ondergrond voor de klinkerbestrating.

Inmiddels is besloten voor de nieuwe ondergrond andere materialen te gebruiken. In plaats van piepschuim zal Bims, een licht lavagesteente, worden gebruikt. Het college stelt wel als voorwaarde dat onomstotelijk bewezen moet zijn dat dit de juiste oplossing is. Dit moet schriftelijk door het externe adviesbureau worden bevestigd.

Het college heeft bovendien besloten zowel juridisch als procedureel een onderzoek in te stellen inzake de gebruikte ondergrond van de Markt. Ook zullen de financiële gevolgen in het onderzoek worden meegenomen. Op dit moment is één ding voor het college belangrijk: dat de voortgang van de werkzaamheden vlot doorgaat en er geen enkel risico wordt gelopen.

---