Gemeente Delft www.gemeentedelft.info

Een betere bewonersmix in de wijken.

Op dit moment wonen Delftenaren met een niet-westerse achtergrond niet evenwichtig verspreid over de stad. Het college streeft naar buurten met een goede mix van herkomst, leeftijd en inkomen. Herstructurering en het behoud van grote woningen zijn belangrijke instrumenten om tot een gemengd woningaanbod te komen en daarmee spreiding te bereiken. Gemengde wijken is een onderdeel van de totale integratieaanpak in Delft.

De nota 'Gedifferentieerde wijken in Delft' wordt op 6 oktober besproken in de commissie Leefbaarheid. Zorgen voor gemengde wijken past binnen een samenhangende aanpak van werkeloosheid, armoede en sociaal isolement om kwetsbare groepen kansen te bieden. De belangrijkste manieren om meer gemengde wijken te krijgen, zijn volgens de gemeente herstructurering, nieuwbouw, behoud van grote woningen en kennismaken met andere buurten.

Bij herstructureringsprojecten in bestaande buurten worden woningen vervangen door het gewenste type en prijsniveau. Zo kunnen er in een wijk bijvoorbeeld woningen geschikt gemaakt worden voor mensen met een hogere sociaal-economische achtergrond dan die er tot dan toe wonen. Bovendien krijgen bewoners die hun huis verliezen vanwege herstructurering een urgentieverklaring waardoor het mogelijk is om kennis te maken met een andere buurt of stad binnen Haaglanden.

Voor grote gezinnen is er een beperkt woningaanbod. Het is van belang dat de grote woningen beschikbaar blijven voor de doelgroep. De gemeente wil over dit thema een verdiepingsslag maken. Via de achterstandsmonitor wil de gemeente de komende jaren actief volgen welke wijken risico lopen. Op dit moment behoren Poptahof-Zuid, Gillisbuurt, Poptahof-Noord, het Rode Dorp tot de zogenoemde concentratiewijken en zij fungeren als voorloper in de differentiatieaanpak.

In de Poptahof wordt deze aanpak aan de hand van herstructurering geëffectueerd. Uit onderzoek blijkt dat niet alleen inkomen een rol speelt bij de keuze van een wijk, maar ook de aanwezigheid van familie, bekenden en voorzieningen zoals een koffiehuis, moskee of sportverenigingen. Via een woonwensenonderzoek hoopt de gemeente inzicht te krijgen in de woonwensen van allochtone ouderen.