Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Landelijke informatiebijeenkomsten over Verbetertrajecten

Met Verbetertrajecten werken aan kwaliteit van zorg.

Utrecht, 13 september 2005 - Hoe kunnen verpleeg- en verzorgingshuizen, thuiszorg en gehandicaptenzorg cliënten de best mogelijke zorg bieden? De komende drie jaar kunnen instellingen deelnemen aan Verbetertrajecten. Deze spitsen zich toe op een aantal veelvoorkomende knelpunten die een grote impact hebben op het welbevinden en de gezondheid van de cliënt. Op 6, 10 en 20 oktober 2005 organiseert het NIZW drie informatiebijeenkomsten voor instellingen die geïnteresseerd zijn in deelname aan Verbetertrajecten over decubitus, eten en drinken, en zeggenschap. De Verbetertrajecten maken deel uit van Zorg van Beter, een initiatief van het ministerie van VWS.

Werkwijze Verbetertrajecten
De Verbetertrajecten hebben tot doel verpleeg- en verzorgingshuizen, thuiszorg en gehandicaptenzorg te ondersteunen bij het verbeteren van de kwaliteit van de zorg. In eerste instantie starten er Verbetertrajecten over de thema's decubitus, eten en drinken en zeggenschap. In 2006 volgen Verbetertrajecten over seksueel misbruik, agressie en gedragsproblemen, valpreventie en medicatieveiligheid. Per thema start steeds een groep van tien organisaties die samen werken aan het meetbaar verbeteren van een specifiek onderdeel van de zorg. Zij wisselen goede voorbeelden uit en passen deze op maat toe in hun eigen organisatie. Deelnemers krijgen ondersteuning van een projectteam dat bestaat uit experts. In de Verbetertrajecten wordt gewerkt met een resultaatgerichte aanpak van verbeteren, die ook op andere terreinen kan worden toegepast.

Meer informatie en aanmelden
De informatiebijeenkomsten vinden van 9.30 tot 12.00 uur plaats:
* op 6 oktober in Eindhoven

* op 10 oktober in Utrecht

* op 20 oktober in Zwolle

Instellingen die geïnteresseerd zijn in deelname aan een Verbetertraject kunnen een inschrijvingsformulier aanvragen bij het secretariaat Verbetertrajecten, telefoon (030) 230 65 75, e-mail verbetertrajecten@zorgvoorbeter.nl.

Zorg voor Beter
De Verbetertrajecten maken deel uit van Zorg voor Beter. Dit programma geeft de komende jaren een extra kwaliteitsimpuls aan de thuiszorg, ouderenzorg en gehandicaptenzorg. Dit gebeurt op initiatief van het ministerie van VWS, in samenspraak met de brancheorganisaties, beroepsverenigingen en cliëntenorganisaties. ZonMw en NIZW zijn verantwoordelijk voor de uitvoering. De betrokkenheid vanuit het zorgveld - in combinatie met een gestructureerde aanpak - maken het programma uniek in zijn soort. Zorg voor Beter bestaat onder meer uit de Verbetertrajecten, het Landelijk Dementieprogramma en het Steunpunt Verpleeghuiszorg. Meer informatie is te vinden op www.zorgvoorbeter.nl.