Gemeente Boskoop


Gemeente Boskoop start locatieontwikkeling (15-09-2005)

Op 6 oktober 2005 beslist de gemeenteraad van Boskoop over een ambitieus locatieontwikkelingsprogramma voor de komende 15 jaar. Tot het jaar 2020 wil de gemeente Boskoop 1800 woningen en een aantal maatschappelijke voorzieningen realiseren op verschillende locaties in Boskoop. Daarmee geeft de gemeente uitvoering aan het recent vastgestelde Structuurplan. Wethouder Ten Hagen: `In 2001 heeft de gemeente geconstateerd dat jaarlijks 350 woningzoekenden geen passende woning in Boskoop vinden. Sinds 2001 is hier nauwelijks wat in veranderd. Met de toekomstvisie `Ondernemend in het groen, vernieuwend in wonen', het Streekplan en het Structuurplan is de gemeente nu in de positie om een grote inhaalslag te maken'. Het ambitieuze locatieontwikkelingsprogramma zal geen gevolgen hebben voor de begroting van de gemeente.

Woonbehoefte
Om de woonwensen van de Boskopers in beeld te krijgen, heeft de gemeente begin 2001 een woningbehoeftenonderzoek gehouden onder 1000 inwoners en een aantal vertegenwoordigers van organisaties die actief zijn op de woningmarkt. Uit dit onderzoek bleek dat ieder jaar 700 Boskopers zoeken naar met name eengezinswoningen met tuin en levensloopbestendige woningen in het centrum. Van deze 700 woningzoekenden vinden er 350 geen passende woning. Veel bestaande woningen zijn namelijk moeilijk toegankelijk voor mensen die verzorging nodig hebben. Bovendien worden de mogelijkheden om nieuwe woningen te bouwen beperkt door het provinciale beleid. Hierdoor is er een woningtekort voor met name jongeren, zorgbehoefenden en starters op de woningmarkt.

Inhaalslag
Met de toekomstvisie `Ondernemend in het groen, vernieuwend in wonen', het Streekplan en het Structuurplan is de gemeente nu in de positie om een grote inhaalslag te maken'. Wethouder Ten Hagen: `Het Structuurplan is de ruimtelijke vertaling van de toekomstvisie `Ondernemend in het groen, vernieuwend in wonen'. Onderwerpen zoals de boomteelt, woningbouw, voorzieningen en infrastructuur krijgen hierin ruimtelijk een plaats. Het locatieontwikkelingsprogramma geeft de kaders aan waarbinnen de locaties uit het Structuurplan ontwikkeld kunnen worden. Met als uitgangspunt: wat heeft Boskoop nodig? Dit zorgt ervoor dat we met de ruimtelijke ontwikkeling ook de kwaliteit van Boskoop ontwikkelen'.

Het locatieontwikkelingsprogramma
Tot 2020 wil de gemeente 1800 woningen realiseren op 50 verschillende locaties in Boskoop. Deze locaties variëren van 2 woningen op de Voorkade tot 400 woningen in Waterrijk-West. Per jaar zullen er gemiddeld 100 woningen gebouwd worden. Voor het gehele locatieontwikkelingsprogramma geldt een gemiddelde dichtheid van 25 woningen per hectare. Per locatie zal bekeken worden welke dichtheid haalbaar en wenselijk is. Wethouder Ten Hagen: `Verder geldt dat als er groen moet wijken voor woningbouw, er ander groen in de directe omgeving voor terugkomt. Daarnaast wil de gemeente binnen het locatieontwikkelingsprogramma inkomsten verwerven voor maatschappelijke voorzieningen, zoals nieuwe huisvesting voor het onderwijs en een recreatiegebied Zwarte Pad. Wethouder Ten Hagen: `De gemeente wil het ontwikkelen van locaties op een bedrijfsmatige manier aanpakken, zodat we binnen het locatieontwikkelingsprogramma maatschappelijke voorzieningen kunnen realiseren'.

Communiceren met belanghebbenden
Het gemeentebestuur vindt de communicatie met belanghebbenden erg belangrijk. De kwaliteit van het proces is in sterke mate medebepalend voor het resultaat! Wethouder Ten Hagen: `Intensief contact met direct belanghebbenden in elk stadium van ontwerp, voorbereiding en uitvoering is bij ons het uitgangspunt. Communicatie over de projecten heeft betrekking op verschillende doelgroepen en verschillende doelen. Het zal variëren van informatieverstrekking aan alle burgers tot daadwerkelijk participeren van direct betrokkenen in meningsvorming en besluitvorming'.

Vooruitblik
De komende tijd zal de gemeente bekijken welke locaties als eerste worden opgepakt. Duidelijk is dat de gemeente in 2006 zal doorgaan met de ontwikkeling van de lopende projecten, zoals het Multifunctioneel Centrum, het Viforpark, de huisvesting van de Brandweer en Wijkbeheer en het Gouweplein. Daarnaast wil de gemeente volgend jaar starten met de Parklaan en Waterrijk-West. Wethouder Ten Hagen: `Hierbij zal zeker aandacht zijn voor sociale woningbouw. Daar heeft Boskoop op dit moment behoefte aan. Volgend jaar willen we opnieuw onderzoeken aan welk soort woningen Boskoop behoefte heeft. Dit willen we tot 2020 iedere vier jaar doen, zodat het locatieontwikkelingsprogramma aan blijft sluiten op de lokale woningbehoefte'.