Gemeente Zwolle

Bereikbaarheidsplan Binnenstad Zwolle vastgesteld

Het Bereikbaarheidsplan Binnenstad is vandaag vastgesteld door het college van B&W en vrijgegeven voor inspraak, van 6 oktober tot 17 november 2005. In het plan staan maatregelen om de binnenstad autoluw en beter bereikbaar te maken in de komende tien jaar. Het plan is gisteren door het Platform Bereikbare Binnenstad aangeboden aan het college voor besluitvorming. In dit platform zijn ruim 15 belanghebbende organisaties vertegenwoordigd, die samen met de gemeente het Bereikbaarheidsplan Binnenstad hebben opgesteld.

22
Nieuwe maatregelen zijn onder andere: het realiseren van kortparkeerplaatsen (Stop & Shop) in de Wilhelminasingel-Kerkstraat en omzetten van de bussluis in een poller (een verkeerspaaltje dat omhoog gezet kan worden om autoverkeer te weren), het realiseren van zogenaamde superparkeerplaatsen voor gehandicapten (2006), het opwaarderen van de Turfmarkt ter compensatie van straatparkeerplaatsen aan de Badhuiswal, ter Pelkwijk, Kamperstraat en Blijmarkt (2007), en het omdraaien van de rijrichtingen in de Nieuwstraat, de Melkmarkt, de Diezerstraat en de Oude Vismarkt met het oog op een betere bevoorrading (2008).

Parkeernota en Binnenstadsprogramma
Het plan is een uitwerking van het nieuwe parkeerbeleid (Parkeernota), dat vorig jaar oktober werd vastgesteld, en waarin het besluit is vastgelegd om de binnenstad autoluw te maken. Het bereikbaarheidsplan beschrijft de concrete maatregelen hiervoor en legt uit bij welke herinrichtingprojecten uit het Ontwikkelingsprogramma Binnenstad 2015 de maatregelen in uitvoering komen. Met het Bereikbaarheidsplan en het Binnenstadsprogramma wil de gemeente de binnenstad goed bereikbaar houden voor bezoekers, bewoners en ondernemers, en daarbij de leefbaarheid van de binnenstad bevorderen door het creëren van een goed winkel- en woonklimaat.

Bedrijven uit de binnenstad
Bedrijven uit de binnenstad met een parkeervergunning mogen met ingang van
1 januari 2006 niet langer in het centrum op straat parkeren, maar kunnen aanspraak maken op parkeerplaatsen in parkeeraccommodaties aan de rand van het centrum. Dat werd vorig jaar al besloten bij de eerste uitwerking van het parkeerbeleid, in het Uitwerkingsplan Parkeren Binnenstad. Voor een zeer beperkte groep bedrijven wordt een uitzondering gemaakt.

Dit zijn bedrijven die voor de economische levensvatbaarheid van hun onderneming afhankelijk zijn van een auto, zoals bezorgverkeer, etc. De gemeente heeft samen met de Kamer van Koophandel en het Citycentrum hiervoor criteria opgesteld in het kader van de Parkeerverordening. Deze maand besluiten B. en W. over deze criteria. Zodra de criteria vastliggen, ontvangen alle bedrijven uit de binnenstad met een vergunning een brief met aanvraagformulier voor een parkeervergunning in de genoemde accommodaties. Ook wordt daarin aangegeven hoe bedrijven, die menen tot de uitzonderingen te behoren, zich kunnen melden.

Bewoners
De wachtlijst voor bewoners in de binnenstad wordt eenmalig opgelost. Bewoners in de binnenstad kunnen maximaal één vergunning krijgen per adres. Wie daarna op een wachtlijst komt te staan of twee auto's heeft en in de binnenstad woont, komt in aanmerking voor een abonnement voor een parkeeraccommodatie buiten de grachten.

Vervolg
Na sluiting van de inspraaktermijn wordt de inspraaknota opgesteld en nemen B. en W. een besluit of er aanleiding is om het Bereikbaarheidsplan Binnenstad aan te passen. Na vaststelling van het eventueel bijgestelde plan volgt bespreking in de Commissie Ruimte, waarna de gemeenteraad zich over het plan zal buigen. Als alles verloopt volgens planning is dat in februari 2006.

Informatiebijeenkomst
Op woensdag 12 oktober wordt in de Burgerzaal van het stadhuis een inloop- en informatiebijeenkomst gehouden over het plan van 17.00 tot 20.00 uur. De verantwoordelijk wethouder, de heer S.J.C. Cnossen is aanwezig tussen 19.00-20.00 uur om belangstellenden te woord te staan. Het Bereikbaarheidsplan Binnenstad ligt van 6 oktober tot 17 november 2005 ter inzage in het gemeentelijk informatiecentrum, Grote Kerkplein 15. Ook kan men het plan downloaden van www.binnenstad.zwolle.nl.

Schriftelijk reageren
Binnen de termijn van de terinzagelegging kunnen ingezetenen en belanghebbenden een inspraakreactie indienen over de voorgestelde maatregelen in het Bereikbaarheidsplan Binnenstad. Een schriftelijke reactie onder vermelding van: Bereikbaarheidsplan Binnenstad kan gericht worden aan het college van B&W.