Gemeente Leeuwarden

Steekproef: hoe hot is de Warme Winternacht nog?

Bron: Gemeente Leeuwarden (05-10-2005) In het weekend van 6 tot 9 oktober houdt de gemeente Leeuwarden een steekproef onder jongeren in horecagelegenheden over de Warme Winternacht. De vraag is of deze oudejaarstraditie in ere moet worden gehouden of kan worden afgeschaft.

Het oud-en-nieuwfeest wordt sinds 1987 elk jaar georganiseerd als wapen tegen vernielingen in de binnenstad. Trok het feest de eerste jaren nog ruim 10.000 bezoekers, de laatste jaren werden minder dan 4.000 feestvierders geteld. De terugloop heeft waarschijnlijk mede te maken met het ontbreken van vuurwerk.

De gemeente vraagt zich af of de kosten van het feest (plm. 80.000 euro) nog in verhouding staan tot het aantal bezoekers. Voor de komende jaarwisseling heeft de Stichting Promotie Leeuwarden bij de gemeente een begroting ingediend van 85.000 euro. Als het programma dit jaar weer wordt geopend met vuurwerk komen er nog eens 10.000 euro bij.

De uitslag van de peilingen over de Warme Winternacht van komend weekend worden meegenomen in de beslissing of er dit jaar wel of niet een Warme Winternacht komt.