Gemeente Hilvarenbeek


Uit de collegebesluitenlijst van 4 oktober 2005

Naamgeving nieuwe woonstraat Binnenkort wordt gestart met de bouw van vier woningen aan een zandpad tussen Van Ryckelstraaten Hoog Spul. Aangezien dit zandpad nabij de Langecruysstraat ligt, is besloten dit pad eveneens aan te duiden met de naam Langecruysstraat. De Heemkundige Kring Hilvarenbeek - die om advies is gevraagd, zoals dat gebruikelijk is bij straatnaamgeving - heeft laten weten hiermee te kunnen instemmen.

Voorstellen aan de gemeenteraad

Stemmen in willekeurig stemlokaal Het college wil deelnemen aan het project Stemmen in een willekeurig stemlokaal van het Ministerie voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties en legt een voorstel hierover aan de gemeenteraad voor.
Door deel te nemen aan dit project kunnen Hilvarenbeekse kiezers bij de komende gemeenteraadsverkiezingen op de dag van de verkiezingen - 7 maart 2006 - zelf bepalen in welk stemlokaal binnen de gemeente zij hun stem uitbrengen. Kiezers krijgen in plaats van een oproepingskaart een kiezerspas thuisgestuurd. Het Ministerie hoopt met dit project de opkomst bij verkiezingen te vergroten.

Initiatiefvoorstel referendum nieuwbouw Elckerlijc Het college heeft besloten het de gemeenteraad te ontraden om het initiatiefvoorstel van Gemeenschapslijst - om een referendum te houden over de nieuwbouwplannen in het kader van een nieuw cultureel centrum
- aan te nemen.
Het college acht het weinig zinvol om over dit onderwerp een referendum te houden aangezien het niet mogelijk is een heldere en duidelijke vraag aan inwoners voor te leggen waarop gereageerd kan worden met voor of tegen (dan wel ja of nee). Er is immers sprake van een complex vraagstuk waarbij verschillende aspecten - op het gebied van financiën, ruimtelijke ordening, volkshuisvesting en cultuur - een rol spelen. Daarnaast heeft een referendum voor het college weinig toegevoegde waarde aangezien er voor burgers verschillende mogelijkheden zijn om hun standpunt kenbaar te maken en er vanuit gegaan mag worden dat de raad voldoende inzicht heeft in de opvattingen binnen de gemeenschap om zelf een weloverwogen beslissing te nemen.

Uit eerdere collegevergaderingen

Woonzorgvisie
Het college heeft opdracht verstrekt voor het opstellen van een zogenoemde Woon-zorgvisie. Het is de bedoeling dat deze Visie nog voor de zomer van 2006 wordt voorgelegd aan de gemeenteraad. Het college wil graag de kwaliteit van het jaarlijks op te stellen woningbouwprogramma verbeteren door het beter af te stemmen op de vraag. Zorg speelt daarbij een steeds belangrijkere rol en dat is reden voor de gemeente om een visie op Wonen en Zorg te laten ontwikkelen. Een visie die uiteindelijk vertaald moet worden in een concreet uitvoeringsprogramma; inclusief woningbouwprogramma. Daarbij moet gedacht worden aan een woningbouwprogramma waarin - naast bouwen voor doelgroepen (zoals starters en senioren) - ook aandacht wordt geschonken aan de huisvesting van kwetsbare groepen met een zorgvraag.