Nederlandse Kankerbestrijding

persbericht

KWF Kankerbestrijding investeert 18 mln in borstkankeronderzoek

Amsterdam, 6 oktober 2005 In de maand oktober staat wereldwijd de strijd tegen borstkanker centraal. De aandacht richt zich onder meer op bewustwording en informatieverstrekking.
KWF Kankerbestrijding wil in de borstkankermaand vooral het belang van borstkankeronderzoek onderstrepen. Want alleen door wetenschappelijk onderzoek is het mogelijk om daadwerkelijk vooruitgang te boeken. Jaarlijks financieren we 40 onderzoeksprojecten op het gebied van borstkanker in de academische ziekenhuizen en het NKI-AVL, een investering van ongeveer 18 miljoen euro.

We financieren onderzoeken naar alle soorten kanker en op alle terreinen van de kankerbestrijding: het ontstaan van kanker, vroege ontdekking, betere behandelingen en een betere kwaliteit van leven. Uit de overlevingscijfers blijkt dat onderzoek helpt. De 5-jaarsoverleving bij borstkanker is gestegen van 61% in 1970 tot 82% in 2001; de 10-jaarsoverleving in diezelfde periode van 71% naar 44%. Dit komt onder andere door vroegere ontdekking en betere behandelmogelijkheden.

Een paar voorbeelden van lopend onderzoek:

Behandeling op maat

Onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam onderzoeken met KWF-subsidie welke borstkankerpatiënten baat hebben bij een aanvullende hormonale therapie met het middel tamoxifen. Dit doen zij met de micro-array-techniek. Eerder bleek het al mogelijk om met deze techniek te bepalen of chemotherapie zinvol is als aanvullende therapie. De micro-array wordt ingezet om na te gaan of een vrouw met borstkanker na een eerste behandeling veel of weinig kans heeft op uitzaaiingen. Met die wetenschap willen artsen voorkomen dat patiënten een overbodige hormonale behandeling ondergaan of die behandeling onterecht niet krijgen.

Diagnostiek verscherpen

Naast financiering van onderzoek naar de behandeling van kanker op maat, financieren we onderzoek om scherpere diagnoses te kunnen stellen. Bijvoorbeeld het onderzoek van het Universitair Medisch Centrum St. Radboud dat zich richt op de beoordeling van röntgenfotos die gemaakt worden bij bevolkingsonderzoek naar borstkanker. De onderzoekers leggen in computerprogrammas de afwijkingen vast waar de radiologen op moet letten bij het stellen van een diagnose. Daarmee is het risico om kleine afwijkingen over het hoofd te zien veel kleiner.

Kwaliteit van leven verder verbeteren

Met steun van KWF Kankerbestrijding onderzoekt de Rijksuniversiteit Groningen hoe behandelingen het welzijn van borstkankerpatiënten beïnvloedt. Ook kijken de onderzoekers hoe borstkankerpatiënten de mate van controle over hun leven inschatten en of de manier waarop ze tegen hun ziekte aankijken hierop van invloed is. De resultaten van dit onderzoek worden gebruikt om te kunnen inschatten of psychosociale hulp direct na de diagnose patiënten tot steun zal zijn.

===== einde bericht =====