Horsten in beeld geeft bewoners zicht op hun buurt

Vestia rotterdam zuid

In de Horstenbuurt in Rotterdam Zuidwijk hangen cameras die alleen door de bewoners bekeken kunnen worden via een speciale website. Deze website is tevens de ontmoetingsplek voor bewoners. Vestia Rotterdam Zuid, initiatiefnemer van dit project, wil hiermee de sociale cohesie in de buurt versterken.

De Horstenbuurt is een aantal jaren geleden gerenoveerd, met als gevolg vele nieuwe bewoners. Hierdoor was de sociale cohesie in de buurt minder geworden. Vestia Rotterdam Zuid is begonnen met het deur-aan-deur bezoeken van de bewoners om opnieuw kennis te maken. Bewoners bleken positief ten aanzien van de buurt, maar hadden weinig zicht op wat er in de buurt gebeurd. Contacten bleven veelal beperkt tot het groeten van buurtbewoners.

Een nieuwe impuls was nodig. Naast het organiseren van een bewonersfeest en portiekgesprekken is er ook een innovatief project gestart. Het project Horsten in beeld biedt bewoners op vele manieren zicht op hun buurt en mogelijkheden om met elkaar in contact te komen. Kern van het project zijn de cameras, die als een modern spionnetje fungeren. Met behulp van camerabeelden kunnen bewoners zien of er al kinderen op het speelveldje zijn en weten ze wie er buiten zitten op de bankjes. Bij onraad kunnen ze via de website of sms een melding maken door een simpele druk op de knop. Deze melding met beelden wordt dan naar Vestia Rotterdam Zuid verstuurd, die bepaalt wat er met de beelden gedaan moet worden. Als een bewoner gespot wordt, die zijn vuilniszak naast de container zet, dan kan een andere buurtbewoner hier melding van maken. Een gedeelte van de bewoners heeft in de afgelopen weken de website bezocht en er ontstonden nieuwe contacten/ontmoetingen op het internet. Op de website worden bewoners ook op de hoogte gehouden van nieuws uit de buurt en van Vestia Rotterdam Zuid.

Vestia Rotterdam Zuid is initiatiefnemer, maar werkt in dit project samen met Ultrawaves Design, 12BCompany, Interimic en UPC. Senter Novem heeft subsidie voor dit project verstrekt.


---
Voor de pers:

Omdat de website afgeschermd is voor niet-bewoners houdt Vestia Rotterdam Zuid een persbijeenkomst waar het gehele systeem gedemonstreerd zal worden. De bijeenkomst is 12 oktober van 10.00 tot 11.00 uur, Flatgebouw De Beukenhorst, Lokhorst 200, Rotterdam.

U bent van harte uitgenodigd, mits u zich van te voren aanmeldt bij Vestia Rotterdam Zuid, via Liz van de Roer. Wij zorgen dan voor voldoende persmappen.

Meer informatie over het project:

Heleen Westerman, heleen.westerman@vestia.nl, (010) 410 99 67

Aanmelden voor persbijeenkomst: Liz van de Roer, liz.vanderoer@vestia.nl, (010) 410 99 39