Raad voor de Journalistiek

Uitspraken vastgesteld d.d. 16 september 2005
door mr. H. Troostwijk, voorzitter, mw. F.W. Dresselhuys, mw. drs. P.C.J. van Schaveren, mr. A.H. Schmeink, en prof. drs. E. van Thijn, leden, in tegenwoordigheid van mw. mr. D.C. Koene, secretaris, en mw. mr. drs. M.M. van der Smissen, plaatsvervangend secretaris.

X / De Dordtenaar
Uitspraak: ongegrond
De klacht is gericht tegen een artikel over een strafzaak tegen klager. De Raad heeft niet kunnen vaststellen dat het bericht onjuistheden van betekenis bevat (vgl. RvdJ 2004/90). Verder is bij rechtbankverslaggeving de regel van hoor en wederhoor, behoudens bijzondere omstandigheden, niet aan de orde (vgl. RvdJ 2005/22). Ten slotte overweegt de Raad dat ten aanzien van het vermelden van persoonlijke gegevens van verdachten en veroordeelden terughoudendheid is geboden. Klager is in het artikel aangeduid met initialen. Verder zijn zijn leeftijd en woonplaats vermeld. Een dergelijke aanduiding van verdachten en veroordeelden is gebruikelijk en niet onzorgvuldig (vgl. RvdJ 2004/69).
Trefwoorden:

- Journalistieke werkwijze: hoor en wederhoor
- Privacy: verdachten/veroordeelden

- Feitenweergave: onjuiste berichtgeving

- Aard van de publicatie: rechtbankverslag
Publicatie op www.rvdj.nl onder nr. 2005/51

P. Smit / VARA
Uitspraak: onbevoegd
Klager is auteur van het boek Het grote boek van de kleine feiten, waarin een korte passage over de zogenoemde Exota-affaire voorkomt. De klacht heeft betrekking op gedragingen van de VARA in het kader van een tussen partijen gevoerde juridische procedure over klagers boek. Ingevolge de statuten van de Stichting Raad voor de Journalistiek heeft de Raad tot taak om klachten over journalistieke gedragingen te beoordelen. Onder journalistieke gedraging wordt verstaan: een handelen of nalaten van een journalist in de uitoefening van zijn beroep. De gedragingen waartegen klager bezwaar maakt, zijn geen journalistieke gedragingen als bedoeld in de statuten, zodat de Raad niet bevoegd is daarover te oordelen.
Trefwoorden:

- Procedure: bevoegdheid
Publicatie op www.rvdj.nl onder nr. 2005/52

---