Stadsdeel Amsterdam Centrum

Proef met vernieuwde grachtenlantaarns

Op woensdag 5 oktober om 19.00 uur hebben Hester Maij, wethouder Openbare Ruimte, en Guido Frankfurther, wethouder Inrichting Openbare Ruimte van het stadsdeel, de feestelijke aftrap gegeven van een proef met de vernieuwde grachtenlantaarns.

Aangezien de huidige grachtenlantaarns niet meer voldoen aan de eisen die momenteel aan openbare verlichting worden gesteld, hebben het stadsdeel Amsterdam-Centrum en de centrale stad de afgelopen jaren gezamenlijk verbeterde lantaarns ontwikkeld. Die voldoen aan de eisen van de 21^ste eeuw en passen bij het beschermd stadsgezicht. De nieuwste technieken zijn in de lantaarn geïntegreerd. Met behulp van nieuwe technieken zorgen de lantaarns voor optimale verlichting en lagere energiekosten. Er zijn twee modellen: de Kroonlantaarn en de Ritterlantaarn.

Wethouder Maij

Wethouder Maij: " In de lantaarns komt wit licht met een warme uitstraling. Dit zorgt ervoor dat mensen in het donker beter kleuren kunnen onderscheiden en draagt bij aan het gevoel van veiligheid op straat en verhoogt de verkeersveiligheid. Het witte licht bespaart ongeveer 40 procent energie, is dus beter voor het milieu en zorgt ook nog eens voor lagere energiekosten. Ook alle gietijzeren lantaarnpalen die er nu staan kunnen we blijven gebruiken. Ze worden geschilderd en rechtgezet en daar wordt de nieuwe lantaarn op gemonteerd."

Bekijken?

Als proef worden aan de oneven zijde van de Herengracht vijf Ritterlantaarns geplaatst en aan de even zijde vijf Kroonlantaarns. Vanaf de brug over de Herengracht tussen de Wijde Heisteeg en de Huidenstraat heeft men hierop een goed uitzicht en kan men zich een goed oordeel vormen over de verschillen tussen beide lantaarns. De lantaarns blijven drie maanden staan.

Wethouder Frankfurther

Wethouder Frankfurther: "Iedereen wordt uitgenodigd om via deze website een reactie te geven over de verbeterde grachtenlantaarns.
* Wat vindt men van de uitstraling overdag en 's avonds?
* Welke lantaarn spreekt het meeste aan en waarom?
* Welke lantaarn past waar het beste?

Dat kan tot 28 oktober.

Het Dagelijks Bestuur van het stadsdeel Amsterdam-Centrum neemt de reacties mee bij het bepalen van het nieuwe verlichtingsplan, dat in november 2005 door het Dagelijks Bestuur wordt besproken en vervolgens ter besluitvorming aan de stadsdeelraad wordt voorgelegd. Naar verwachting zullen vanaf 2006 de grachtenlantaarns in de binnenstad geleidelijk aan worden vervangen door nieuw ontwikkelde lantaarns."

Hoe zien ze er uit?

Om ervoor te zorgen dat het witte licht niet verblindend is en het een warme uitstraling heeft, is de reflector boven in de lantaarns aangepast en in champagnekleur uitgevoerd wat het licht een warmere uitstraling geeft. De lampen zijn zo gemaakt dat ze vandaalbestendig en onderhoudsarm zijn. Zo is het glas bijvoorbeeld slagvast en kan het niet vergelen.

In het uiterlijk van de lantaarns zijn ook wat wijzigingen aangebracht. Voor de Ritterlantaarns is een nieuw ontwerp gemaakt dat gebaseerd is op het historische model van ruim 100 jaar geleden. Om het licht beter te verspreiden is de lantaarn bijna 30 centimeter hoger op de mast geplaatst. Op het dak van de Ritterlantaarn staan nu de drie Andreaskruizen om het een Amsterdams tintje te geven. Op de Kroonlantaarn staat vanzelfsprekend de keizerskroon.

Dit is een gezamenlijk persbericht van de centrale stad en het stadsdeel Amsterdam-Centrum.