AutoRai

Ford Motor Company en PSA Peugeot Citroën versterken hun dieselmotorensamenwerking

(10/5/2005)
Ford Motor Company en PSA Peugeot Citroën hebben vandaag de vierde fase aangekondigd van hun indrukwekkende samenwerking op het gebied van dieselmotoren.
Dit gebeurt in de vorm van de introductie van twee nieuwe families lichte, schone en zuinige motoren voor hun bedrijfsautoâs en exclusieve modellen. Dit is de laatste fase van een succesvolle samenwerking, die er af toe heeft geleid dat de twee ondernemingen gezamenlijk state-of-the-art dieselmotoren ontwerpen en ontwikkelen voor gebruik in personen- en bedrijfsautoâs van de diverse merken binnen beide groepen. Deze motoren worden succesvol toegepast in een brede serie producten, van kleine superminiâs tot de grootste, meest luxueuze autoâs, en nu bovendien ook voor bedrijfsautoâs.

Ford Motor Company gebruikt deze motoren nu voor de merken Ford, Mazda, Volvo, Jaguar en Land Rover, terwijl PSA Peugeot Citroën ze plaatst in modellen van zowel Peugeot als Citroën. De samenwerking werd voor het eerst aangekondigd in 1998. Sindsdien zijn meer dan vier miljoen dieselmotoren geproduceerd, waarmee Ford Motor Company en PSA Peugeot Citroën tezamen de grootste producent van dieselmotoren ter wereld zijn.

Belangrijke investering voor fase 4
Fase 4 van de samenwerking heeft een gezamenlijke investering van ⬠322 miljoen gevraagd voor de ontwikkeling van twee nieuwe motoren. Ford Motor Company zal in zijn geavanceerde fabriek in Dagenham (Essex, Engeland) een 2,2 liter dieselmotor produceren, die toegespitst is op duurzaamheid en robuustheid. Deze zal worden gebruikt in de Ford Transit, en in de nieuwe grote bedrijfsautoâs van PSA Peugeot Citroën, Boxer en Jumper.

PSA Peugeot Citroën zal in zijn fabriek in Trémery (Moezel, Frankrijk) een 2,2 liter dieselmotor met hoog rendement produceren, die is bestemd voor de exclusieve middelgrote en grote modellen van beide ondernemingen. De fabriek in Trémery is de grootste dieselmotorenfabriek ter wereld.

Ford Motor Company zal jaarlijks maximaal 200.000 motoren voor de lichte en middelgrote bedrijfsautoâs in Dagenham produceren. Ook PSA Peugeot Citroën zal per jaar maximaal 200.000 dieselmotoren produceren voor de exclusieve modellen van beide ondernemingen.

Vandaag werd Fase 4 van de samenwerking bekendgemaakt door L.W.K. Booth, Executive Vice President van de Premier Automotive Group en Ford Europa, en Jean-Martin Folz, CEO van PSA Peugeot Citroën. Booth en Folz omschreven de samenwerking als "een van de meest succesvolle motorontwikkelingsprogrammaâs in de hedendaagse auto-industrie". Ze voegden hieraan toe: "We benadrukken ook graag dat deze dieselmotoren behoren tot de beste die nu worden geproduceerd. Bovendien worden ze geplaatst in kleine, middelgrote en grote autoâs in zowel het premium als non-premium segment. Deze aankondiging voegt zowel een dieselmotor voor bedrijfsautoâs toe aan de indrukwekkende mix, als een premium viercilinder dieselmotor voor personenautoâs.

Deze laatste was oorspronkelijk in de vierde fase niet voorzien. Al met al gaat het om een fantastisch resultaat, dat veel zegt over het succes van de samenwerking tussen beide groepen en over onze mogelijkheden om samen te werken."

Beide geavanceerde common rail dieselmotoren kennen een aantal technische innovaties. De nieuwe 2,2 liter dieselmotor die speciaal is ontworpen en ontwikkeld voor lichte en middelgrote bedrijfsautoâs heeft intelligente technologie die ervoor zorgt dat de motor zich continu aanpast teneinde maximale efficiency gedurende de gehele levensduur te bereiken. De nieuwe 2,2 liter topdieselmotor voor exclusieve personenautoâs heeft een nieuw Extreme Conventional Combustion System (ECCS), dat de emissies aan de bron vermindert en tegelijkertijd de prestaties verbetert en het geluid reduceert.